Campanië,  regionale gerechten en produkten

Spaghetti alle vongole

Het betreft hier een typisch Napolitaans gerecht. Mocht je in Napels zijn, dan is dit zeker iets wat je daar geprobeerd moet hebben, het liefst aan de kust en vergezeld met een heerlijke witte wijn uit deze regio, zoals de Falanghina dei Campi Flegrei. In het Napolitaanse dialect heet dit gerecht: vermecielle cu ‘e vongole oftewel vermicelli con le vongole. Het gaat hier om de vongole veraci, gelukkig zijn deze venusschelpen ook hier te verkrijgen, meestal in een netje van een kilo, en vaak moet je ze een week van tevoren bij de plaatselijke viswinkel bestellen of bij de groothandel daar komen ze één keer per week zeker binnen. Om te zorgen dat ze hun zand kwijt raken, kun je ze het beste een paar uur in koud zout water laten staan. Daarna grondig afspoelen.

In Napels bestaan 3 vormen van bereiden, namelijk die van de vongele in bianco, dit houdt in dat er geen tomaat aan toegevoegd wordt, dan die met tomatensaus of die waar alleen wat stukjes tomaat wordt toegevoegd, ik geef de voorkeur aan deze laatste versie. Maar het belangrijkste zijn toch echt de verse venusschelpen. Dit gerecht wordt inmiddels over heel de wereld bereid, en is één van de verplichte gangen tijdens de kerstmaaltijd of met oud en nieuw in Italië. Het is een smaakvol gerecht met eenvoudige en gezonde ingrediënten.

De ‘witte versie’ houdt in dat je twee of drie teentjes knoflook in zijn geheel of fijn gesneden in de olijfolie laat aanfruiten, hier voeg je de goed uitgespoelde vongole aan toe en laat deze voor twee tot drie minuten op hoog vuur staan totdat ze allemaal open staan. Je kan ze allemaal in de schelp laten, maar sommigen geven er de voorkeur aan om de helft al uit de schelp te halen, die met schelp voeg je dan op het laatste moment weer toe aan het gerecht. Dan de verse peterselie erbij, wat zout en eventueel wat gesneden rode pepers, voeg vervolgens de al dente gekookte spaghetti bij de vongole, en laat dit zo een minuutje de smaken opnemen en dan snel serveren.

De versie met de tomaat is bijna hetzelfde met als enig verschil dat nadat de vongole op hoog vuur zijn open gegaan je als extra nog stukjes tomaat toevoegt.

Mocht je die met de tomatensaus willen maken, dan bereid je eerst een tomatensaus voor met 2 of 3 teentjes knoflook en olijfolie en hierbij voeg je dan de vongole toe, die je wederom op hoog vuur laat opengaan, dan de peterselie, zout, eventueel rode pepers en als laatste de apart gekookte spaghetti al dente erbij, even de smaken door elkaar roeren en eet smakelijk!

 

Eén reactie

  • Will Couwenberg

    Hi Sandrina, bedankt voor het overheerlijke recept van spaghetti alle vongole,ik heb jouw versie gemaakt en het was superlekker.
    Groetjes, Will.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *