eilanden/ le isole

Bijzonder Sicilië: Syracuse/ Siracusa

Sicilië is een van de plekken in Europa waar je ook in oktober en zelfs in november nog heerlijk van de zon kan genieten. Heel bijzonder is het oude Syracuse. In 2005 werd de stad samen met de nabijgelegen rotsnecropolis van Pantalica geplaatst op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Syracuse werd in 734 voor Christus door Korinthische boeren gesticht. Lange tijd bleef het de belangrijkste Griekse stad op Sicilië. Het rivaliseerde met de andere machtige steden uit de oudheid: Athene en Carthago. Door de grote handelsvloot stroomden er aanzienlijke rijkdommen naar de stad. Volgens vele geschiedschrijvers uit die tijd was Syracuse de mooiste stad van het Middellandse Zeegebied. Na de Punische oorlogen werd het in 212 voor Christus veroverd door de Romeinen. In de christelijke periode van het Romeinse rijk werd er een aartsbisschoppelijke zetel gevestigd. In 1085 werd de stad door de Normandiërs bezet.

Syracuse heeft een mooi oud centrum (op het Ortygia-eiland, dat met bruggen aan de rest van de stad vastzit). Hier kun je de Dom van Syracuse (voorheen de tempel van Athena), de Castello Maniace en de ruïnes van de tempel van Apollo bezoeken. In Neopolis, het andere deel van de stad op het vasteland, bevindt zich het archeologische museum “Paopo Orsi”. En natuurlijk mag je de rotsnecropolis van Pantalica niet missen. Hier werden vanaf 1270 voor Christus de doden uit de wijde omgeving begraven. De stad heeft ook betekenis binnen de Nederlandse geschiedenis. Op 29 april 1676 stierf Michiel de Ruyter in de Baai van Syracuse nadat hij door een Franse kanonskogel was getroffen.

Syracuse heeft veel betaalbare hotels vlakbij de mooie stranden en een rijk uitgaansleven. Veel clubs liggen aan het strand en bieden de mogelijkheid om in de open lucht te dansen. De Siciliaanse keuken is zeer veelzijdig: bont, zoet, stevig, geurig, wortelend in eigen bodem en vaak geheimzinnig. En het klimaat is natuurlijk fantastisch.

 

 

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *