eilanden/ le isole,  regionale gerechten en produkten

La manna

De zuivere ‘manna’ wordt rechtstreeks verkregen uit de bast van de es boom. Het is een suikersap dat helpt bij de regeneratie van de darm, het ontlasten van de lever, het bloedsuiker niveau te controleren en om gewicht te verliezen. Deze eigenschappen zijn te danken aan het feit dat de manna gemakkelijk wordt opgenomen en gebruikt door het lichaam. Slechts in twee plaatsen van het Parco delle Madonie wordt dit nog gewonnen en wel in het gebied van Pollina en van Castelbuono in Sicilië.

La manna staat bekend als een natuurlijke zoetstof. Door een speciale insnijding in de stam van de es komt een wat blauwe vloeistof vrij dat door de zon condenseert en er lange slierten ontstaan. Dit gebeurt in de maanden juli, augustus en september. Elke week wordt dit eraf gehaald of voor een zomerse bui, om te voorkomen dat door een regenbui de manna smelt en verdwijnt.

Het heeft ook een goede invloed op de luchtwegen en wordt het veel gebruikt bij verkoudheden. Verder kent het geen bijwerkingen en wordt het daardoor ook veel aan kinderen en ouderen gegeven. Het is tevens een licht laxeermiddel.

Het zuiden van Italië roept nog altijd de associatie op met maffia en armoede. Dit beeld wil ik graag genuanceerder zien. Zuid-Italië is een schitterend gebied met prachtige natuur, kunst en cultuur. Ik houd me bezig met de 5 meest zuidelijke provincies, Campanië, Molise, Apulië, Basilicata en Calabrië en de eilanden. Op mijn 17e ging ik voor het eerst naar Zuid-Italië. Het was liefde op het eerste gezicht net zoals dit een jaar later gebeurde toen ik mijn echtgenoot leerde kennen in Calabrië. Ontelbare keren ben ik in het Zuiden geweest en ik heb een tijd bij mijn schoonouders ingewoond. De artikelen die ik schrijf gaan over de cultuurverschillen die mij zijn opgevallen, op een ietwat ironische wijze beschreven.

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *