Basilicata

Parco Letterario Isabella Morra

Dit is een literair park waar je de mogelijkheid krijgt om zelf te ervaren wat een schrijver in een bepaalde periode heeft geïnspireerd. Het park van Isabella Morra is in 1993 geopend en geheel gewijd aan haar, zij was één van de grootste dichters uit de 16e eeuw. Het park ligt in het plaatsje Valsinni dat zijn naam te danken heeft aan de rivier Sinni, regio Basilicata. In de maanden juli en augustus wordt het leven van Isabella hier verbaal nagespeeld door korte verzen en muziek.

Isabella Morra (1520-1546) groeide op in het kasteel di Favale (antieke naam voor Valsinni) samen met haar broers. Zij leidde een ellendig en onrustig leven in het kasteel van haar familie, een fort op de vallei van Sinni, dromend van het Franse hof waar haar vader woonde, maar gedwongen was te emigreren omdat de Fransen waren verslagen door de Spanjaarden. Op haar 8e werd ze overgelaten aan de zorg van haar ruwe en wilde broers, als enige troost had zij het lezen van klassieke literatuur, de poëzie en de mijmering. Haar leermeester liet haar kennismaken met de dichter en Spaanse ridder Diego Sandoval de Castro, om haar eenzaamheid te verlichten. Hij was de echtgenoot van haar vriendin en vriend van de Spaanse Karel V en dus een vijand van de familie Morra. Op haar 20e begon een hechte correspondentie en het is niet bekend of de relatie platonisch bleef of een gepassioneerde affaire, maar de geruchten bereikten de broers van Isabella, die een bloedige wraak uitvoerden wegens eer- en politieke belangen. Zij doodden eerst de leermeester van Isabella, vervolgens Isabella zelf, en enige tijd later de dichter Diego.

Isabella Morra componeerde mooie verzen die vandaag de dag nog bestudeerd worden.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *