eilanden/ le isole,  regionale gerechten en produkten

Zijde in Orgosolo

De produktie van zijde behoort tot de meest oude tradities van het dorp Orgosolo (provincie Nuoro, Sardinië). Een oud centrum van Barbagia di Ollolai, gelegen in Supramonte en verrijkt met natuurlijke schatten en muurschilderingen.

De verschillende stadia van de zijde produktie duurt 40 dagen en het eindprodukt is de “Su Lionzu”, een grote band die wordt gebruikt als hoofddoek en is onderdeel van de traditionele klederdracht van de vrouwen in het dorp.

De rupsen, die worden gefokt op moerbeibomen, produceren zijde cocons, deze zijde laat los als het wordt ondergedompeld in heet water. Na grondig wassen in koud water wordt er draad van gemaakt door langzame en golvende bewegingen. De draden worden vervolgens langs een aantal palen in de grond gespannen en gecontroleerd door ervaren vrouwen. Men maakt er een dikke vlecht van dat aan het speciale frame wordt bewerkt door vrouwelijke handen, die hierbij een sociaal ritueel creëren dat zijn wortels heeft in de geschiedenis van dit gebied.

Als je het geduld hebt om dit 15 minuten filmpje te bekijken wordt alles duidelijk en sta je echt verbaasd over het werk en ook het geduld dat deze vrouwen hebben om een hoofddoek te vervaardigen, echt bewonderenswaardig!

3 Reacties

 • riccardo uccheddu

  Ciao Sandrina.
  Va benissimo l’italiano, allora (ma un giorno potrei imparare il neerlandese, dico bene)?!
  Io posso consigliare la mia Cagliari, che nel centro storico ha mantenuto l’antica fisionomia spagnola e medievale.
  Più in generale, la mia città può ricordare qualche città orientale.
  D. H. Lawrence la chiamò: “Cold, stony Cagliari”, fredda Cagliari di pietra. Esagerando, la paragonò a… Gerusalemme! Comunque è piuttosto interessante e forse anche misteriosa.
  Sempre nella Sardegna del sud consiglio il Sulcis-Iglesiente.
  Il Sulcis è stato per secoli il “regno” delle miniere ed è un’ottima sintesi di: archeologia mineraria (resti di antiche fabbriche, miniere, macchinari industriali ecc.), mare e paesaggi affascinanti.
  Segnalo località come Ingurtosu, Piscinas, Montevecchio, Nebida, Carloforte…
  Una sintesi particolare ed unica, credimi!
  Buona giornata.

  P.s.:
  Ecco qui dei links che potrebbero interessarti:

  http://www.tripadvisor.it/LocationPhotos-g187881-Cagliari_Province_of_Cagliari_Sardinia.html

  http://www.shardatlantis.com/sulcis_iglesiente.htm

 • riccardo uccheddu

  Ciao Sandrina!
  I will to “try” to write to you in english…
  I’m sardinian and I live in Cagliari.
  I’m very happy to find something about my land: the articles I’ ve read on this blog are really goods and not superficials. Congratulations!
  Unfortunately, I don’t speak your language but I see that many words are close to the english and to the german, so I can to understand something.
  Ok, it’s gettin late; anyway, how says the nederlanders?
  Groetjes.

  • Sandrina

   Ciao Riccardo, credo che ti posso rispondere anche in Italiano? Grazie per il complimento, e’ bello leggere che un Italiano apprezza anche quello che pubblico e scrivo di suo regione o isola! Se hai da consigliare un posto della Sardegna che potrebbe essere interessante di scriverci qualcosa, mi faresti un grande piacere a farmelo sapere,

   buona giornata!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *