Apulië

Zinderend Bari

Vroeger had je in Amsterdam een Italiaans restaurant dat Il Vecchia Bari heette. Helaas is het verdwenen, maar het heeft wel duidelijk gemaakt dat je voor lekker Italiaans eten niet alleen in Toscane of Napels terecht kunt. De keuken is heel divers met onder andere knapperig lams- en geitengebraad, goede wijn en mierzoete dolci.  Bari is de hoofdstad van Apulië, de “hak” van de Italiaanse laars. Als je een keer een camping in Italië zoekt of vanuit een safaritent Italië beter wilt leren kennen zou je eens moeten kijken naar de omgeving rond Bari. Langs de schitterende Adriatische kust liggen veel strandjes.

Bisschop van Myrna

Bari is ergens rond 1500 voor Christus gesticht door de Illyriërs. Later werd het onderdeel van het Romeinse Rijk. Rond Bari stikt het van de archeologische vindplaatsen. In Bari kun je ook de Basiliek van Sint Nicolaas bezoeken. Hier ligt Sint Nicolaas, de bisschop van Myrna, begraven. Inderdaad, het betreft hier het graf van Sinterklaas. Bari heeft een leuk oud centrum, een gezellige haven en ligt in een oogverblindend landschap. Je kan urenlang rondrijden over de kleine landweggetjes en genieten van de omgeving. Na Napels en Palermo is het de grootste stad van Zuid-Italië. Het heeft zijn grote economische groei te danken aan de haven, dat een prima verbinding met Europa en het Midden-Oosten heeft, en de universiteit.

Strand en cultuur

Iets ten zuiden liggen twee mooie stadjes, Monopoli en Polignano a Mare. Monopoli is geliefd om haar stranden en haar bruisende nachtleven, maar staat ook bekend om de oudheidkundige bezienswaardigheden. Aan de kust staat een oud fort dat de Normandiërs in 1086 hebben gebouwd. Ook het kasteel van Karel de Vijfde uit 1522 is de moeite waard, voornamelijk om de kunsttentoonstellingen die er regelmatig worden gehouden.

Vanuit Polignano a Mare kan je met een bootje de zee op om een aantal van de mooie zeegrotten te zien die hier in grote getale voorkomen. Dit van oorsprong Griekse eiland (Kallipolis = mooie stad), is ook bekend om de Romeinse brug en het grote Benedictijnse klooster in de frazione van San Vito. De historische stad is kleiner en compacter dan die van Bari en Monopoli, maar het mooiste dat dit dorp te bieden heeft is de ligging. Heel erg dicht langs de rand van een steile klif balanceert de oude stadskern boven de zeespiegel.

 

 

 

6 Reacties

 • Madelon

  Heeft Bari zelf een strand of moet je dan echt buiten de stad zijn? Wie zien allemaal wel van die foto’s langskomen met witte stranden en blauwe zee maar volgens mij moet je dan verder uit Bari zijn of niet?

  • Sandrina

   In de provincie Bari liggen vele mooie badplaatsen die zeker een bezoek waard zijn, zoals Polignano a Mare en Monopoli. Bari zelf heeft ook een strand, maar staat beschreven als meer een stadsstrand, ik ben er zelf nooit geweest maar vermoed dat dit niet het mooiste strand is om te bezoeken. Ik weet niet of je een auto ter beschikking hebt, maar Apulie is uiterst geschikt om met de auto rond te toeren. Fijne vakantie!

 • A. Goossens

  Graag verneem ik enkele tips omtrent fietsen in Apulië. Fietsen i.v.m. natuur en cultuur, zonder tent met overnachtingen onderweg. B+B, particulier, kleine hotels.
  Is april al een goede tijd wat betreft klimaat?

  Alvast bedankt.

  • Sandrina

   Apulië is ideaal om te fietsen omdat het hier een glooiend landschap betreft. Een leuk adresje voor onderweg met een overnachting in een trullo kan piazza-azzurra zijn. Hier wonen Nederlanders en zij zullen je graag van meer informatie over hun regio voorzien.
   http://www.piazza-azzurra.com/

  • Sandrina

   Hallo Koen,

   Ik heb het een en ander voor je geïnformeerd: -Il Trappeto te Monopoli,ristorante discobar
   -Chiascia te Bitonto,discoteca, deze clubs zijn erg in en hier gaan de mensen uit Bari en omgeving heen. In Bari stad: -Cafè del mar,discobar,musica live -Dolcevita,american bar,musica live -Donaflor,lounge bar.

   Ik hoop dat je er wat aan hebt,

   groet,
   Sandrina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *