Calabrië,  regionale gerechten en produkten

Kerst zoetigheden uit Calabrië

Cicerata
Cicerata

Door: Lorena Fullone

Elke land, stad of dorp kent zijn eigen culinaire tradities die zich met name in bepaalde periodes van het jaar manifesteren. Door deze tradities kunnen we een mix proeven van heerlijke smaken en mooie emoties maar ook van herinneringen. De kerstdagen komen eraan en ik denk al aan het beeld van mijn moeder die druk bezig is in de keuken met de voorbereiding van de kerst zoetigheden of aan de heerlijke lucht van al dit lekkers bij de huizen van de buren. De recepten variëren van dorp tot dorp en soms zijn ze totaal verschillend zoals vaak bij oude recepten het geval is, zo zijn er vaak verschillende versies, zowel voor het deeg als de versiering. Het is moeilijk om een totaal overzicht te geven, maar ik wil je laten kennismaken met de typische zoetigheden uit mijn regio Calabrië.

Bijvoorbeeld een hele bekende is ‘La Giurgiulena’, heb je daar ooit van gehoord? In verschillende zones kan de naam verschillen zoals ‘Cumpettu’ of ‘Cubaita’, maar het gaat om hetzelfde. Het is een soort van nougat op basis van sesamzaad, suiker, honing en met een beetje amandelen.

Andere Calabrese zoetigheden zijn de ‘Turdilli’, de ‘Scalilli’ en de ‘Cicerata’. Wel allemaal met veel calorieën maar de moeite waard om te proeven. De ‘Turdilli’ zijn een soort van gefrituurde gnocchi en daarna op smaak gebracht met stroop en versiert met confetti.

Turdilli
Turdilli

Terwijl de ‘Scalilli’ met ei, suiker, olie, gist, anijs en meel wordt gemaakt (sommige versies zijn ook met glazuur en chocolade). De ‘Cicerata’, ook wel in andere regio’s bekend als Cicerchiata, bestaat uit gefrituurde deegballetjes met stroop en gekleurde confetti. Bovenal is de traditie van al deze zoetigheden, de bereiding en het delen ervan met familie, vrienden en buren als een gelukswens voor het nieuwe jaar. Zin gekregen om te proeven? Ik in ieder geval wel en vooral in de heerlijke sfeer die de bereiding van al dit lekkers brengt of beter gezegd cadeau geeft. De moeders die het druk hebben met de voorbereiding maar nog meer is het een kostbaar moment tussen moeder en dochter om de traditie van generatie op generatie door te geven.

Lorena Fullone is een vrouw van 26 jaar uit Calabrië, geboren en getogen in Paola en afgestudeerd aan de universiteit van Calabrië. Als au pair hier gekomen en nu werkzaam als Data Analist in Amsterdam. Zij houdt van reizen, vreemde talen en is zeer geïnteresseerd in nieuwe culturen, tradities en in andere gewoontes.

 

Scalilli
Scalilli

  

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *