eilanden/ le isole

Curiosità

Wist je dat er volgens een onderzoek meer huwelijken zijn afgesloten de afgelopen jaren in Noord-Italië dan in Zuid-Italië? Dat is wel bijzonder want het woord traditie en huwelijk wordt eerder met het zuiden geassocieerd dan met het noorden. Op de 2e plaats kwam dus het  zuiden en op de 3e plaats Midden-Italië.

Ongeveer 23 Italianen van de 100 wonen in een relatief grote stad met meer dan 100.000 inwoners. Terwijl 18 van de 100 in kleine dorpen wonen met ongeveer 5000 inwoners. Er zijn ongeveer 5800 van die dorpen. De meerderheid van de bevolking ongeveer 60 van de 100 wonen in gemiddelde steden vanaf 5000 tot 100.000 inwoners.

Gemeentes in Italië schommelen enorm qua inwonersaantallen, zo heeft Rome circa 2.700.000 inwoners en de kleinste gemeente slechts 33 inwoners.

Een gedeelte van Italië, Campione d’Italia, bevindt zich in Zwitserland.

Italië is de enige stad van de wereld die nog twee andere staten op zijn grondgebied heeft. Namelijk de Republiek San Marino en Vaticaanstad.

Italië is 1800 kilometer lang en heeft 7500 kilometer aan kustlijn. Het grondgebied van Italië groeit elk jaar een beetje. Dit is te wijten aan de grond dat door de rivieren wordt aangevoerd tot aan de zee en ook door het bouwen van zaken, zoals vliegvelden in de zee, die effectief gezien meer grondgebied leveren.

In Italië bevindt zich de hoogste berg van Europa, de Monte Bianco (4810 meter), de hoogste vulkaan van Europa is de Etna in Sicilië (meer dan 3300 meter) maar dit wisselt constant naar gelang de eruptie en de meest zuidelijke gletsjers van Europa, Il Calderone, bevindt zich in Abruzzo.

In Italië bevinden zich 4 vulkanen: op Sicilië de actieve Etna en de tevens kleinere, maar ook actieve vulkanen Vulcano en Stromboli (dit zijn twee kleine eilandjes). Dan is er nog een slapende vulkaan en dat is de berg Vesuvio, vlakbij Napels, regio Campanië, waarvan de laatste eruptie in 1944 plaatsvond. De meest beroemde is die van 79 voor Christus die de verwoesting van Pompeii en Ercolano veroorzaakte. Velen hopen dat de vulkaan niet onverwachts wakker wordt, want er wonen nog veel mensen op zijn hellingen!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *