Calabrië

De abdij van Corazzo/ Abbazia Di Corazzo

De abdij van Corazzo (Carlopoli-Catanzaro) is zeker één van de meest fascinerende, maar minst bekende plek van de regio Calabrië. Hier werd Joachim Da Fiore ( hij was een Italiaanse mysticus en theoloog en bekend om zijn apocalyptisch denken) monnik en deze figuur inspireerde later ook Dante die abt werd van het klooster en binnen deze muren één van zijn belangrijkste werken componeerde.

De abdij waarschijnlijk gesticht in 1157 behoorde kort na de oprichting tot de cisterciënzer naleving en bleef dit tot de uiteindelijke overgave door het Napoleontische decreet in 1807. Vandaag de dag, ook al heeft het een rijk kunst verleden in de geschiedenis, zijn hiervan slechts enkele indrukwekkende ruïnes achtergebleven. Deze abdij van Santa Maria van Corazzo is gesticht door de Benedictijnen in de 11e eeuw in de buurt van de rivier Corace, later herbouwd door de cisterciënzers in de 12e eeuw, het werd beschadigd door een aardbeving in 1638 en dit opnieuw na de rampzalige aardbeving in 1783.

Na deze datum werd het klooster geleidelijk verlaten en ontdaan van de artistieke werken. De ruïnes zijn zichtbaar in de plaats Castagna dat behoort tot Carlopoli, grenzend aan Soveria Mannelli, nu valt het tevens onder de provincie Catanzaro. Het is niet moeilijk voor te stellen, terwijl je door deze ruïnes van het uitgestrekte kloostercomplex loopt, hoe dit in de Middeleeuwen een plek van cruciaal belang was voor het uitwisselen van culturele ideeën en filosofieën, die geleerden en geestelijken van overal vandaan trok om geestelijke verrijking te vinden dankzij de charismatische figuur van Joachim Da Fiore. Het hoogaltaar in veelkleurig marmer is bewaard gebleven in een kerk in Soveria Mannelli en de marmeren tondo in een kerk in Castagna.

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *