eilanden/ le isole,  Wijnen

Wijn voor de “Donkere Decembermaand”?

Door: Ricardo Bregstein

Jawel, we zijn alweer in de zogezegd donkere Decembermaand aangeland. Maar aan het einde gloort hoop, namelijk de zogenaamde zonnewende, de dagen worden steeds weer wat langer. Voor de wijnboer begint hier ook weer een nieuw jaar, want als de dagen weer lengen is dat het goede moment voor de winter of droge snoei, en dat is het begin van een nieuw wijnjaar, eindelijk het nieuwe groeiseizoen. Vandaar dat in vroeger tijden, en op sommige plaatsen, nog steeds, deze periode uitbundig werd gevierd. Maar dit jaar is er volgens de Maya kalender het einde der tijden aangekondigd, of dat echt gaat gebeuren is voor bijna iedereen een raadsel, behalve voor een kleine groep die het zeker weten dat de wereld vergaat. Dus voor iedereen is er een reden om deze maand nog eens extra uitbundig te vieren. Zeker als je weet dat de redactie van Gambero Rosso, de Etna “San Lorenzo” van Giuseppe Russo had gezet in hun lijst met de 12 wijnen die je absoluut moet drinken voor de wereld vergaat op 21 December (en eventueel daarna ook om te vieren dat de wereld er nog is)!

En toen begon mijn hoofd zich gelijk te richten op een gebied dat nu voor uitbundigheid kan zorgen, en ook nog in de vorm van een kerstboom (tenminste als je er met een creatieve blik naar kijkt), namelijk de enige nog werkende vulkaan van Italië, de Etna. Op de uitgebluste super vruchtbare lava groeien de meest fantastische bloedsinasappelen, mandarijnen en bergamotcitroenen (deze laatsten misschien wat meer in Calabria, tegenover de Etna) en dan natuurlijk de beroemde Amandelen van Noto en de Pistache uit Bronte. Maar voor het vloeibare goud moeten we toch echt 800 meter de Etna op, voor de wijnen gemaakt van de druiven:

Nerello Cappucio, Nerello Mascalese en de witte Carricante .

Dit wijngebied is eigenlijk een eiland op een eiland, want de wijnen zijn in niets te vergelijken met de andere Siciliaanse wijnen. Hier gaat het alleen maar om fijnbesnaarde elegantie, met in handen van de goede producenten , een bijna ongelofelijke complexiteit en diepgang. Het zijn in dit gebied juist de producenten die nog maar kort bezig zijn, die het werkelijke karakter van de Etna blootleggen. Mensen als Giuseppe Russo en Marco de Grazia (Tenuta delle Terre Nere ), waarbij Russo zijn conservatoriumopleiding gebruikt om tot de verfijning van zijn wijnen door te dringen, gebruikt Marco de Grazia zijn ervaring als selecteur in Italiaanse topwijnen hierbij. Het bijzonder aan de Etna is dat het verschil er ten eerst wordt gemaakt door de bodemsamenstelling, door de verschillende soorten Lava die op de hellingen zijn achtergebleven na diverse uitbarstingen van de Etna, en daarnaast door de wijngaarden die beginnen op een hoogte van 600 meter en in sommige gevallen wel doorgaan tot 1000 meter. Daarbij komt dat de oude alberello wijngaarden een grote plantdichtheid hebben van wel 10.000 stokken per hectare. De groeiseizoenen verschillen erg op de Etna, ten opzichte van de rest van Sicilië, als in de meeste andere wijngaarden de druiven al volgroeid zijn en beginnen te verkleuren (de Invaiatura) beginnen de druiven op de Etna net te bloeien, ze rijpen dan ook veel later, tot wel eind oktober aan toe.

Wat zijn dan die laat rijpende druiven ?

Nerello Mascalese (of Niureddu Mascalisi, volgens de Etnese wijnbouwers) (Rood)

Deze Blauwe  druif, die erg laat rijpt, ten opzichte van andere Siciliaanse rassen, en welke afkomstig is van de hoogvlakte Mascali, op de helling van de Etna. De opbrengst is zeer afhankelijk van de plaats en de geleidingsmethode (Alberello, Cordone Speronato, of ook Tendone) maar stijgt nooit boven de 7000 kg per hectare uit.

Nerello Cappuccio of Mantellato (Rood)

Deze druif begon erg zeldzaam te worden midden vorige eeuw, omdat deze erg gevoelig is voor schimmel, door de bladeren die een soort mantel vormt rond de bladeren, maar gelukkig zijn er wijnboeren geweest die de waarde van deze druif in hebben gezien, en nu begint de aanplant weer iets uit te dijen, want 15/20 %  is een perfecte aanvulling op de Nerello Mascalese, hierdoor ontstaat een wijn met een enorme diepgang en complexiteit, zonder aan frisheid en opwekkendheid te moeten inboeten, en daarbij ook nog prachtig kan ouderen.

Carricante  (Wit)

Is een heel oud druivenras, geselecteerd door wijnboeren in Viagrande, aan de oostzijde van de Etna, op de grootste hoogtes, waar de Nerelo Mascalese grote problemen had om optimaal te rijpen, op de Etna geeft deze druif wijnen met een laag gehalte aan Kalium, een vrij hoog zuurgehalte en een lage PH, en ook nog een aanzienlijk gehalte aan appelzuur waardoor het absoluut noodzakelijk is om de wijn een malolactische omzetting te laten ondergaan (waarbij het scherpe appelzuur omgezet wordt tot het zachtere melkzuur) en een rijping van zeker 6 maanden op de fijne schillen (de Lie) te laten ondergaan. Al met al zijn deze druiven geen allemansvriendjes, of makkelijk in de omgang, maar als een producent het in zijn vingers heeft, stijgen deze wijnen naar de absolute wereldtop.

Dus ik zou zeggen, ga ze nog proberen voor de wereld vergaat !!! Maar dan wel bij je laatste avondmaal, want dat kunnen ze stuk voor stuk aan. Ik zou bijna zeggen, laat het wonder van de Etna maar naar buiten treden. En nog een economische tip, handig in crisistijd: mocht je overwegen om voor de feestdagen Rode Bourgogne, Barolo of Brunello di Montalcino aan te schaffen, kies voor Etna want dan heb je de mooiste prijs/kwaliteitsverhouding, het kost een paar centen, maar dan heb je ook heel erg veel.

Saluto, CinCin, A’kentannos, of wat er nog meer te wensen is, Fijne feestdagen!

http://www.commendatore.nl/

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *