eilanden/ le isole

Ontmoeting met regisseur Salvatore Mereu en vertoning van de film “Sonetàula”

Kopstukken van de hedendaagse Italiaanse cinema:

SALVATORE MEREU, vrijdag 1 februari 2013, 19.30-22.30 uur, Istituto Italiano di Cultura, Keizersgracht 564, 1017 EM Amsterdam.

Organisatie: Dott.ssa Maria Bonaria Urban (Universiteit van Amsterdam), Istituto Italiano di Cultura Amsterdam, in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam.

PROGRAMMA:

19.30-19.45 uur: Ontmoeting met regisseur Salvatore Mereu

19.45-22.15 uur: Vertoning van de film Sonetàula (Mereu, 2008). Met Italiaanse en Engelse ondertiteling! Na afloop van de film wordt een drankje aangeboden door het Istituto Italiano di Cultura.

Salvatore Mereu werd geboren in 1965 in Dorgali, Sardinië en studeerde film aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit van Bologna. Daarna studeerde hij aan de Scuola Nazionale di Cinema waar hij in 1997 zijn regiediploma behaalde. Mereu wordt wel beschouwd als één van de belangrijkste regisseurs uit de hedendaagse Italiaanse cinema. Na de twee korte films Prima della Fucilazione (Sacher Festival, Locarno, Turijn) en Miguel (Clermont Ferrand, Annecy, winnaar van de Premio Axelotil op het festival Visioni Italiane in Bologna), kreeg Mereu internationaal succes met zijn eerste speelfilm Ballo a Tre Passi, winnaar van de Settimana della Critica tijdens de Biënnale van Venetië in 2003 en de David di Donatello 2004 voor beste debuutfilm. In 2008 maakte hij Sonetàula, dat werd gepresenteerd tijdens de 58e editie van het internationaal filmfestival van Berlijn in de categorie Panorama. Tabajone uit 2010 (met de ongebruikelijke speelduur van 67 min.), bracht hij tot stand nadat hij een filmcursus had gegeven in een aantal scholen in Cagliari en werd gepresenteerd op de Biënnale van Venetië in 2010 in de categorie Controcampo. Zijn laatste werk, Bellas mariposas, werd zeer goed ontvangen op de Biënnale van Venetië in 2012 en werd opgenomen in de programmering van het International Film Festival Rotterdam 2013.

Sonetàula
De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Giuseppe Fiori uit 2008 en vertelt het verhaal van Zuanne, Sonetàula, een herder in de provincie Nuoro. In 1937, tijdens de donkerste jaren van het fascisme, wordt de vader van de hoofdpersoon verbannen naar de grens bij Ustica omdat hij onterecht wordt verdacht van moord. De jongen ontfermt zich, onder toeziend oog van zijn opa, over de kudde van zijn vader en leeft in volledige harmonie met de natuur in het binnenland van Sardinië. Als hij achttien is neemt hij wraak voor een belediging, zoals de ongeschreven wetten binnen de gemeenschap voorschrijven, maar daardoor wordt hij gedwongen onder te duiken en zich aan te sluiten bij de bandieten die in de bergen leven. Deze keuze voor het banditisme vindt plaats in de jaren na de tweede wereldoorlog waarin Sardinië een verregaande transformatie ondergaat. Terwijl de bewoners van het eiland de nieuwe fase in de geschiedenis vreugdevol beleven, vol hoop voor de toekomst, gaat Zuanne zijn tragische lot tegemoet.

Sonetàula werd met succes gepresenteerd op diverse internationale festivals en is één van de belangrijkste films die zich afspelen op Sardinië. Dit niet alleen vanwege de artistieke kwaliteit maar ook vanwege de originele wijze waarop Mereu het thema van het banditisme behandelt, een waar leitmotiv in de verbeeldingswereld van de Sardijnen. De film was nog niet te zien in de Nederlandse filmzalen. De vertoning is in het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam, in aanwezigheid van de regisseur, en is dus een niet te missen gebeurtenis.

Vergeet niet te reserveren!

 

2 Reacties

 • Ted Damen, Dalfsen

  Cari Amici!!!

  I like to have information from you about the films:(Sardinian!):

  1)Bellas Mariposas: is there a dvd in Holland for sale and what is the price of it?

  2)SONETAULA (Guiseppe Fiori 2008) :dvd? in Holland for sale? What’s the [price)?

  And which is the town I can possibly buy one or two of these films in Holland?

  Thank you in advance for your answer!!!

  Kind greetings from Ted Damen Van Lentestraat 30
  7721ZV DALFSEN (HOLLAND)

  • Sandrina

   Het boek Sonetaula is van Giuseppe Fiori, de film is van Mereu (regisseur).

   Ik heb contact met http://www.bonardi.nl/ gehad en als u wilt kunnen ze daar de dvd voor u proberen te bestellen. Ik stel voor dat u dan rechtstreeks contact met ze opneemt, wat betreft de andere film, deze zou via de Nederlandse distributeur besteld kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *