Basilicata

Palazzo Margherita

Deze 19e-eeuwse villa ligt in Bernalda, een klein bergdorpje vlakbij de Ionische zee. Het ligt in de regio Basilicata, provincie Matera. Het is gebouwd in 1892 door de Margherita familie. Giuseppe Margherita, zoon van een belangrijk industrieel en ondernemer in olie en granen werkzaam over heel Europa, had in tegenstelling tot zijn vier broers die allen in de commercie en industrie werkten, interesse in muziek en tuinieren. Hij is verantwoordelijk voor de geweldig mooi aangelegde tuin met fontein, pilaren, vazen en palmbomen.

Bernalda was de geboorteplaats van Francis Ford Coppola’s grootvader. Francis kocht het gebouw in 2004 met de wens het om te bouwen tot een klein, luxe hotel omdat hij het tijd vond deze geweldige, onbekende regio aan bezoekers voor te stellen. Het heeft 8 kamers, allemaal gewijd aan een personage van de Coppola familie. Een geweldige 5 sterren locatie op Corso Umberto 64.

Het is ingericht door de bekende Franse interieurontwerper Jacques Grange met veel marmer van Carrara, veel kleur, mooi stucwerk en gerestaureerde schilderingen. Er is een wijnbar gewijd aan de zeer gewaardeerde Coppola wijnproductie uit de Napa Valley en er is een zwembad geplaatst zonder de prachtige oude tuin te schaden. Hier heeft Sofia Coppola een aantal scènes gedraaid van haar laatste film ‘somewhere’ en zij  is hier getrouwd met de Franse zanger Thomas Mars van de groep Phoenix.

Het zuiden van Italië roept nog altijd de associatie op met maffia en armoede. Dit beeld wil ik graag genuanceerder zien. Zuid-Italië is een schitterend gebied met prachtige natuur, kunst en cultuur. Ik houd me bezig met de 5 meest zuidelijke provincies, Campanië, Molise, Apulië, Basilicata en Calabrië en de eilanden. Op mijn 17e ging ik voor het eerst naar Zuid-Italië. Het was liefde op het eerste gezicht net zoals dit een jaar later gebeurde toen ik mijn echtgenoot leerde kennen in Calabrië. Ontelbare keren ben ik in het Zuiden geweest en ik heb een tijd bij mijn schoonouders ingewoond. De artikelen die ik schrijf gaan over de cultuurverschillen die mij zijn opgevallen, op een ietwat ironische wijze beschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *