eilanden/ le isole

Catania, het beste van Sicilië

Catania, de meest oostelijke provincie van het Siciliaanse eiland, is een streek met een rijke culturele en historische achtergrond. De gelijknamige provinciehoofdstad is na Palermo de grootste stad van het Italiaanse eiland. Het ligt aan de voet van de Etna, een actieve vulkaan. Het heerlijke klimaat, met warme zomers en uiterst milde winters, maken dit een bijzondere bestemming voor mensen die in plaats van een hotel in Rome op zoek zijn naar een andere bijzondere Italiaanse bestemming. Catania werd al in de achtste eeuw voor Christus gesticht door Griekse kolonisten. Later, onder de Romeinen, ontwikkelde de stad zich tot de belangrijkste haven van Sicilië.  Daarna werd de stad achtereenvolgens bezet door de Vandalen, Byzantijnen, Arabieren en de Normandiërs. Al deze volkeren hebben hun sporen achtergelaten in de architectuur, maar vooral ook in de keuken.

UNESCO

Het oude centrum van Catania staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier staat de kathedraal van Catania, die aan de heilige Agatha is gewijd. De oorspronkelijke kerk dateert uit de 11e eeuw, maar werd na de allesverwoestende aardbeving van 1693 grotendeels herbouwd. De Badia di Sant’Agata is een voormalige abdij met een barokke kerk. Verder zijn in Catania veel palazzi te bezichtigen. Het Romeinse theater is met 7.000 zitplaatsen een van de grootste theaters van Sicilië. Ten noorden van de stad ligt het dorp Castiglione di Sicilia met een middeleeuws centrum, waar onder andere de kerk van Sint Pieter staat. Het grenst aan het Parco Regionale dell’Etna, met in het midden de beruchte vulkaan de Etna.

Sint Agatha

Als je overweegt om een hotel te boeken in Catania is begin februari de beste optie. Het grootste religieuze festival van Catania is het festival van Sint-Agatha, ter ere van de beschermheilige van de stad. Het festival vindt jaarlijks plaats op 3, 4 en 5 februari en trekt jaarlijks meer dan 200.000 mensen aan. Op de eerste dag worden grote kaarsen op de schouders van duizenden vrijwilligers door de straten van Catania gedragen. De daaropvolgende dag worden een reliekschrijn en enkele zilveren draagstoelen door de straten gedragen. Op de laatste dag wordt de reliekschrijn de kathedraal van Catania in gedragen en blijft daar tot het volgende jaar.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *