Calabrië

I Bronzi/ De Bronzen van Riace

De Bronzen van Riace zijn te bezoeken in de archeologische afdeling van het Nationaal Museum van Reggio Calabria. Deze twee mannelijke bronzen beelden zijn in 1972 op 300 meter afstand van de kust van Riace in de Ionische zee gevonden. Een bijzondere vondst want er bestaan weinig originele Griekse beelden.Waarschijnlijk waren ze afkomstig uit Athene en op weg naar een rijke patriot in Rome toen het schip zonk en de beelden op 8 meter diepte op de bodem van de zee terecht kwamen.

De beelden zijn het symbool van Reggio Calabria en van het Groot Griekenland, de Magna Graecia. Ze worden aangeduid met de letter A en B. Krijger A zou een jongere man zijn en krijger B een oudere, ze zijn twee meter groot.

Een echte aanrader om te bezoeken, bekijk ook de bijgevoegde link van het museum: http://www.archeocalabria.beniculturali.it/archeovirtualtour/bronzi1.html

 

Het zuiden van Italië roept nog altijd de associatie op met maffia en armoede. Dit beeld wil ik graag genuanceerder zien. Zuid-Italië is een schitterend gebied met prachtige natuur, kunst en cultuur. Ik houd me bezig met de 5 meest zuidelijke provincies, Campanië, Molise, Apulië, Basilicata en Calabrië en de eilanden. Op mijn 17e ging ik voor het eerst naar Zuid-Italië. Het was liefde op het eerste gezicht net zoals dit een jaar later gebeurde toen ik mijn echtgenoot leerde kennen in Calabrië. Ontelbare keren ben ik in het Zuiden geweest en ik heb een tijd bij mijn schoonouders ingewoond. De artikelen die ik schrijf gaan over de cultuurverschillen die mij zijn opgevallen, op een ietwat ironische wijze beschreven.

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *