Campanië,  regionale gerechten en produkten

De kersen del Monte

Er is een grote traditie voor de teelt van kersen in Campanië, in het bijzonder in de provincie Napels. Vooral het Vesuvius gebied, de hellingen van de Monte Somma, staat bekend om de produktie van de zogenaamde “ciliega del Monte”. Deze kers heeft de geschiedenis van de kersenteelt gevormd in dit gebied.

De Monte Somma is een vulkaancaldera bij de stad Napels, eigenlijk de oermoeder van de Vesuvius. Waarschijnlijk implodeerde deze top tijdens de eruptie van 79 A.D. en in het kratermeer wat toen ontstond, vormde zich langzaam de tweede top.

Het vruchtvlees van deze kers kan worden herkend aan zijn roze-gele huid aan de ene kant en zijn donkerrode kleur aan de andere kant met gele markeringen. Het vruchtvlees is geelachtig, helder en zeer sappig. De kers is rijp tussen eind mei en de tweede week van juni.

Het zuiden van Italië roept nog altijd de associatie op met maffia en armoede. Dit beeld wil ik graag genuanceerder zien. Zuid-Italië is een schitterend gebied met prachtige natuur, kunst en cultuur. Ik houd me bezig met de 5 meest zuidelijke provincies, Campanië, Molise, Apulië, Basilicata en Calabrië en de eilanden. Op mijn 17e ging ik voor het eerst naar Zuid-Italië. Het was liefde op het eerste gezicht net zoals dit een jaar later gebeurde toen ik mijn echtgenoot leerde kennen in Calabrië. Ontelbare keren ben ik in het Zuiden geweest en ik heb een tijd bij mijn schoonouders ingewoond. De artikelen die ik schrijf gaan over de cultuurverschillen die mij zijn opgevallen, op een ietwat ironische wijze beschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *