eilanden/ le isole

Sneeuw op de Etna

Als je op zoek bent naar sneeuw in Italië, kies je vaak voor Zuid-Tirol. Dit is één van de bekendste wintersport bestemmingen van Italië, waar jaarlijks families, beginnende en gevorderde skiërs hun vertier vinden. Echter Italië heeft een historierijke relatie met sneeuw, niet alleen door wintersport en wintersporters, maar door één van de belangrijkste natuurlijke aanwinsten: De Etna.

Als je richting Sicilië gaat, staat een beklimming van de Etna vast op jouw programma. Voor een beklimming ben je afhankelijk van de lokale autoriteiten, wanneer er uitbarstingsgevaar is, kun je niet dicht bij de krater komen. Om de hoogste nog actieve vulkaan van Europa te bekijken, trek je goede bergschoenen en dikke kleding, zoals een fleece trui, aan.

Een groot gedeelte van de tocht naar de Etna leg je af met een jeep of ander vervoer. De hellingen zijn niet steil, daarom is de tocht niet zo zwaar. Je treft onderweg velden met bomen en hier en daar wat eeuwige sneeuw aan! Als je helemaal naar de top wilt, moet je er echter wel rekening mee houden dat je al snel vijf uur aan het lopen bent. Ook niet onbelangrijk; check voordat je deelneemt aan een tocht als deze jouw portemonnee. Deze toeristische trekpleister kost rond de 120 euro voor twee personen.

Wanneer je op de Etna bent, waan je jezelf in een maandlandschap, je merkt dat het koud is en als je om je heen kijkt zie je wat de uitbarstingen van 1983, 1985, 2001 en 2003 hebben veroorzaakt. In de winter en in het voorjaar is de top van de Etna bedekt met sneeuw. Je neemt hier dan ook een gevecht tussen de elementen waar. De eeuwige sneeuw die de top bedekt, blijft hier liggen en vormt een laag van samengeperste sneeuw, dus ijs. Deze laag blijft liggen, doordat het bijvoorbeeld heel koud is en het gebergte in de schaduw ligt.

Wil je op wintersport gaan naar dit gebied? Kies dan uit twee ski gebieden op de Etna. In het noorden tref je Linguaglossa (Piano Provenza) en in het zuiden Nicolosi (Rifiugio Sapienza). Deze laatste heeft een hogere hellingsgraad en vier liften die je naar een aantal pistes brengen. De faciliteiten op deze wintersportoorden zijn misschien minder groots, je hebt echter in het seizoen, van november tot maart, de baan op een doordeweekse dag voor een groot deel voor jezelf. Verder is de kans op sneeuw erg hoog!

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *