Calabrië,  regionale gerechten en produkten

Calabrese Zwaardvis, de smaak van eenvoud

Hoewel ook in Italië de supermarkten met een ruim aanbod aan goedkope industriële etenswaren terrein winnen, vind je zelfs in het kleinste dorp een winkeltje waar je dagverse streekprodukten kan kopen. Juist in Zuid-Italië, waar de zomerse hitte pas geoogste vruchten en groenten snel doet verschrompelen, is het heel gewoon om pas vlak voor het bereiden van de maaltijd verse ingrediënten bij elkaar te sprokkelen.

Vreemde invloeden
Net als Sicilië heeft ook het iets minder bekende Calabrië een in de loop van de geschiedenis een groot aantal vreemde overheersers langs zien komen. Na de Grieken en de Romeinen volgden onder andere de Germanen, Goten, Fransen, Spanjaarden en Arabieren. De Calabresen hebben van al die indringers de culinaire eigenaardigheden bekeken en aan hun eigen gastronomie toegevoegd wat bij hen in de smaak viel. De Arabieren brachten citrusvruchten en aubergines mee, de Fransen vleespasteien en van monniken uit Bourgondië leerden zij bijzondere kazen te maken. Maar de basis van de Calabrese keuken bestaat uit eenvoudige, maar zorgvuldig klaargemaakte gerechten.

Dikke moten verse zwaardvis
Iets dat echt authentiek Calabrees is, zonder invloed van welke vreemde overheerser dan ook, is gegrilde zwaardvis.  Zo simpel dat je het zelf gemakkelijk kan klaarmaken. Ik at het onlangs in het restaurant van een klein hotel en waande me al voordat ik een hap had genomen aan de Tyrrheense kust.  Het enige waar je moeite voor zal moeten doen is om een paar dikke moten verse zwaardvis te vinden. Een goede visboer kan je daar aan helpen, desnoods op bestelling. Meng in een platte schaal citroensap, olijfolie, flink wat gehakte verse oregano en platte peterselie en een paar teentjes uitgeperste knoflook. Maak dit verder op smaak met zout en peper, gehakte kappertjes en de fijngesneden schil van een biologische citroen. Laat even rusten zodat de smaken zich goed kunnen vermengen. Besprenkel de moten zwaardvis licht met olijfolie en rooster ze aan beide kanten kort op een hete grill. Niet te lang, anders droogt de vis uit en verliest deze zijn heerlijke smaak. Schenk het kruidenmengsel eroverheen en dien direct op.

 

4 Reacties

 • Joost

  Beste,

  Schitterende verhalen over Calabria, ben er zelf ook in 2008 geweest op taalreis en een week kookcursus. De mensen, de cultuur en het eten. Zalig, van de Tartufo nero van Pizzo (ijs) tot de lekkere pasta met Nduja. Een paar jaar later ben ik er weer geweest en ze kenden mijn naam nog en waren weer even hartelijk. Heeft mij laten zien dat luxe niets met geld te maken heeft, maar alles met het gevoel onderling en in de streek. (de Beatles zongen eens “you can check out any time, but can never leave) dat somt nu mijn gevoel op in deze streek. zelfs het toeristendeel is authentiek gehouden. (resorts buiten de steden)

 • will couwenberg

  Hi Sandrina,
  Het gerecht van de moten zwaardvis ken ik alleen ik gebruik dan altijd peperoncino maccinato in plaats van peper, is echt pas superlekker. Verder doe ik dan aubergine grillen, champignons en tomaten bakken en daarover heen verse basilicum. Als garnering doe ik er als laatste geroosterde pijnboompitten over.
  Is echt tongstrelend lekker,;)).

  Groetjes, Will.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *