eilanden/ le isole

Wandelen in Sicilië

Het is het grootste eiland van Italië, en daarmee ook gelijk het grootste eiland van de Middellandse zee: Sicilië. Het heeft een totale oppervlakte van ruim 25.000 km², en wordt bevolkt door zo’n 5 miljoen inwoners. Ter vergelijking: Nederland heeft een oppervlakte van ongeveer 40.000 km² en heeft bijna 17 miljoen inwoners. Op Sicilië vind je dus een ware oase aan ruimte en rust om te kunnen genieten van de natuur en de idyllische stadjes. Een ideale manier om dit te doen is door het eiland te gaan verkennen te voet!

Over Sicilië

Sicilië ligt tussen Tunesië en de regio Calabria aan het Italiaanse vasteland. Naast het grote eiland behoren ook een aantal kleinere eilandjes tot de regio, waaronder de Liparische en Egadische eilanden. In de 8e eeuw voor Christus werd het ingenomen door kolonisten uit Carthago, onderdeel van het oude Griekenland. De voormalige Oud-Griekse naam van Sicilië, Trinakria, wordt nog steeds gebruikt om de Siciliaanse vlag te benoemen. Trinakria staat, heel toepasselijk, voor ‘het eiland met de drie punten’. Naast het Italiaans wordt er op Sicilië ook Siciliaans gesproken. Dit wordt daar als een afzonderlijke taal gezien en is nauw verwant aan het dialect van Calabria.

Divers wandelaanbod

Het Siciliaanse eiland kent een enorme diversiteit aan natuur en cultuur. Veel gebieden zijn uitstekend om te voet te verkennen. Neem bijvoorbeeld de omgeving van Monte Madonie in het noorden van het eiland. In dit vrij onbekende wandelgebied proef je nog de echte Siciliaanse agrarische cultuur aan de voet van de berg. Tevens liggen er, verspreid over de berg, tal van kleine en stille bergdorpjes die je kunt bezoeken. Veel georganiseerde wandeltochten in deze omgeving eindigen in het kuststadje Cefalú, waar je heerlijk kunt rusten na de geleverde inspanning.

Wanneer je op Sicilië bent kan een bezoek aan de Etna natuurlijk niet ontbreken. Deze vulkaan, een van de bekendste ter wereld, is nog steeds actief. In de afgelopen eeuwen is hij regelmatig uitgebarsten en de laatste eruptie was in 2001. Om veiligheidsredenen is het daarom niet mogelijk om helemaal naar de kraterrand te wandelen. Met een hoogte van maar liefst 3323 meter is het nogal een klim om boven te geraken. Daarom zijn er ook busverbindingen en kabelbanen die je alvast naar naar een hoogte van 1800 meter brengen, voordat je te voet verder gaat. Op de Etna vind je typisch vulkaan gesteente van gestolde lava, dat voornamelijk grijs is, maar hier en daar ook rood kleurt. In de winter is de top bedekt met sneeuw.

Ook op cultuurgebied kun je prachtige uitstapjes maken op Sicilië. Het eiland barst van de geschiedenis, met de Griekse tempels van Segesta in het westen tot het barokke Noto, dat op Griekse en Romeinse ruïnes is gebouwd. Een absolute aanrader is het stadje Taormina aan de oostkust. In het hoogseizoen weliswaar zeer toeristisch, maar daarom niet minder de moeite waard. In een wirwar aan typisch Italiaanse kleine straatjes vind je jouw weg naar boven naar het oude Griekse amfitheater dat dateert uit de 7e eeuw voor Christus. Het theater wordt nog steeds gebruikt voor concerten en andere voorstellingen.

Klimaat

Sicilië kent een Middellands Zeeklimaat. Daardoor voelt de temperatuur het gehele jaar lekker zacht aan. In de herfst en de winter kan er echter wel flink wat regen vallen. Augustus is de warmste maand, met een gemiddelde temperatuur van 30 graden. De beste periode om te gaan wandelen in Sicilië zijn de maanden buiten de winter en het hoogseizoen. Met temperaturen tussen de 20 en 25 graden en een lage vochtigheidsgraad is het altijd goed toeven. Welk weer je ook treft, vergeet vooral niet om goed uitgerust op pad te gaan. Met de juiste spullen, zoals bijvoorbeeld een goede tas waar je voldoende eten en drinken in kan meenemen, weet je zeker dat je wandelvakantie zal slagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *