algemeen

Naar Zuid-Italië: pak eens de auto!

 

strada-di-campagna

 

Het is een flink eind rijden, maar de route naar het zuiden van Italië is erg mooi, zeker als je eenmaal in Italië bent aangekomen. Bovendien kun je meenemen wat je wilt en ben je op je bestemming veel vrijer en flexibeler. Ga je op vakantie naar het zuiden en neem je de auto, lees dan onderstaande tips.

Via Oostenrijk of Zwitserland?
Om even met een inkoppertje te beginnen: er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Ook de belangrijkste gebieden in het zuiden van Italië zijn op verschillende manieren te bereiken, al is er vanaf Bologna eigenlijk maar één logische route naar het zuiden.

De verschillende wegen naar Rome en verder zijn die via Zwitserland en via Oostenrijk. Nederlandse toeristen hebben meestal wel een favoriet. Via Duitsland kun je bij Innsbruck Oostenrijk in trekken en via de Brennerpas Verona bereiken, waarna je door kunt tuffen naar Bologna en Rome. Volgens Google Maps is de route 1850 kilometer en doe je er 17,5 uur over (van Utrecht naar Napels). Vanwege de mooie passen in Oostenrijk en Verona, kun je stellen dat deze route wat romantischer is. Ook voert de route je lang door Duitsland, wat veel automobilisten met een zware rechtervoet fijn vinden. Denk wel aan een vignet voor Oostenrijk, die verkrijgbaar is voor tien dagen of twee maanden. Een ander nadeel is de Brennerpas. Hier moet je tol voor betalen en het kan er erg druk zijn, vooral in de zomer.

De route via Zwitserland snijdt naar het zuiden via de Duitse Autobahn, Bazel en de Gotthard tunnel naar Italië. Vervolgens rijd je via Milaan en Bologna richting het zuiden. De route is 100 kilometer korter en de snelste route van de twee. Toch scheelt het volgens Google Maps slechts een half uurtje, omdat je minder lang gas kunt geven op de Duitse Autobahn. Ook hier moet je rekening houden met een vignet. In Zwitserland betaal je zo’n 35 euro voor een vignet. Duurder dan die in Oostenrijk, maar wel het gehele jaar geldig. Berucht is de Gotthard tunnel om haar files, voornamelijk in de vakantiedrukte. De wachttijd kan dan oplopen tot een aantal uur. Als je verwacht dat er veel file is, kun je ook over de Gotthard pas rijden.

Bereid de auto voor

Je hebt de route bepaald en waarschijnlijk ook gekeken waar je tussentijds blijft overnachten. Dan is het tijd om ruim voor je vertrek eens goed naar je auto te kijken. Je bolide staat namelijk een flinke rit te wachten, in heuvelachtige gebieden die jij en je auto niet gewend zijn. Wil je zonder al te veel problemen, schade en kosten je bestemming bereiken, breng de auto dan naar de garage voor een vakantiecheck of controleer de auto in ieder geval op deze punten:

 • Controleer de motor en vul het oliepeil bij als het nodig is. Controleer ook de overige vloeistoffen en neem wat extra flessen mee. Natuurlijk heb je ook wat gereedschap bij je voor kleine en snelle reparaties.
 • Een goed stel banden en de juiste bandenspanning zijn niet alleen veiliger voor jou, je inzittenden en je medeweggebruikers, het kan je ook wat euro’s besparen aan brandstof. Kijk of er beschadigingen zijn of dat dit een goed moment is om je banden te vervangen. Controleer de bandenspanning nadat je de auto hebt ingepakt en neem een reservewiel mee.
 • Ook de remmen, de airconditioning en de werking van je ruitenwissers verdienen een extra check voor vertrek. Een goedwerkende airconditioning houd je alert en goed werkende ruitenwissers komen van pas bij harde regen, stof of vliegjes. Remmen zijn vanzelfsprekend van levensbelang. Laat ze bij twijfel controleren door een vakman.

In Italië

Op veel autosnelwegen, bij tunnels en bergpassen moet je tol betalen. Deze wegen worden Autostrada genoemd. Wil je ze ontwijken, neem dan de Superstrada: snelwegen waar je geen tol hoeft te betalen.

Oude, historische steden zijn moeilijk begaanbaar, zeker als toerist. Parkeer daarom je auto in een parkeergarage aan de rand en reis met het openbaar verder de stad in.

Italianen staan of stonden bekend om hun soepele en macho rijstijl. Ook doen ze niet altijd even moeilijk op een deukje meer of minder. Parkeer daarom niet aan de straat maar zoek een parkeerplaats of -garage op.

Tenslotte zijn er andere verkeersregels waar je rekening mee moet houden. Op de site van de ANWB lees je hier meer over.

4 Reacties

 • Bart Stuip

  Bedankt voor de goede info! In begin juni ga ik een fietsvakantie doen van een week startend en eindigend in Lecce. Het lijkt me avontuurlijk om met de auto daar heen te gaan! Via Oostenrijk of Zwitserland, dat weet ik nog niet.

  Vanaf Bologna moet ik gewoon de A14 afrijden. Mijn moeder, die thuisblijft, is erg bang voor criminaliteit bij tankstations of anderziends onderweg. Valt dat mee? Kan ik haar geruststellen?

  Succes met je blog!!
  Groetjes van Bart Stuip

  • Sandrina

   Beste Bart,

   Als je dus niet via de autostrada del sole gaat, is het zo en zo al rustiger. Ook begin juni is nog niet het hoogseizoen. De A14, oftewel de”autostrada Adriatica”, is een prima snelweg. Ik heb nog nooit een slechte ervaring opgedaan bij de tankstations, hooguit een beetje bij de tolwegen, als je even moet wachten daar, komen er veel verkopers met allerlei zaken langs je raam, maar ook dat is makkelijk te doen en dan heb ik het met name over het punt bij Caserta, maar daar kom je via de A14 helemaal niet langs! Ik wens je een hele fijne sportieve vakantie toe en stel je moeder namens mij zeker gerust, groetjes Sandrina

 • Reizigers blog

  Ik vind het een super leuk blog over Zuid Italie. Zelf ben ik nog nooit in Zuid Italië geweest. Ik ben van plan om er zeker nog een keer naartoe te gaan. Volgens mij kan je daar super genieten van de natuur. Bedankt voor de informatie over de route naar Italië met de auto. Ze zijn erg handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *