Apulië,  muziek

Monologue – Piano solo

kekko

 

Monologue” is het nieuwste Piano Solo project van Kekko Fornarelli, dat zijn debuut kende in april jongstleden in de prestigieuze National Concert Hall in Dublin.
De mediterrane achtergrond van deze pianist uit Apulië ligt samen met de Noord-Europese geluidsinstallaties aan de basis van de voortdurende stilistische zoektocht die hem tot een van de meest gewaardeerde jazz zangers van dit moment maakt. Zo wordt “Monologue” geboren, een intern gesprek van Fornarelli met zijn instrument: de echo’s, de loops en de refreinen zijn gevechten, woordenwisselingen die hij met zichzelf tot stand brengt. Je voelt de dialoog tussen de intenties, een continu op-en-neergaan tussen consonanten en dissonanten dat beschreven wordt met een harmonie en met ritmische uitstapjes die ongebruikelijk zijn voor de Italiaanse jazz.
In zijn onstuitbare verlangen naar nieuwigheid gaat Kekko Fornarelli door met experimenteren met elektronica en met mogelijke verdere uitwerkingen van het klassieke pianogeluid. Hieruit volgt een snelle beweging richting de beëindiging van de ritmische sessie, bas en drums en het volledige toevertrouwen aan de intensiteit, aan virtuositeiten en aan de nuances die de piano toestaat.
In “Monologue” horen we stemmen die in conflict zijn met de ziel van de pianist. Deze stemmen die continu met elkaar verward zijn, doen unieke sferen ontstaan. De warme kleuren van zijn Apulië vermengen zich met de dynamiek en de moderniteit van de andere zijde van de Alpen en maken van Kekko Fornarelli een musicus die in staat is op elk moment en waar dan ook, het publiek te veroveren.

KEKKO FORNARELLI werd in 1978 in Bari geboren. Hij begon op driejarige leeftijd piano te spelen en studeerde aan het Conservatorio “Piccinni” in Bari. Toen hij achttien was kwam plotseling en op geheel toevallige wijze zijn liefde voor de jazz tot leven.
Zijn eerste album, “Circular Thought”, verscheen in 2005 en wordt door critici tot een van de beste Italiaanse jazzalbums van dat jaar gerekend.
Tussen 2005 en 2008 vestigde hij zich in Frankrijk en zette hij zijn muzikale zoektocht voort door middel van samenwerking met diverse musici (Manhu Roche, Flavio Boltro en Rosario Giuliani) die hem brachten tot het schrijven en produceren van zijn tweede album “A French Man in New York”, een origineel project geïnspireerd op en gewijd aan de Franse pianist Michel Petrucciani.
In mei 2011 kwam zijn nieuwe album “Room of Mirrors” uit. Een zeer origineel werk dat gebaseerd is op de lessen van de beroemde en op jonge leeftijd overleden Zweedse musicus Esbjorn Svensson en waarvan de volledig in web-chat tot stand gebrachte jazz videoclip (de eerste in de geschiedenis) is afgeleid (van het nummer “Daily Jungle”).
Een groot talent wiens geraffineerde musicaliteit thans in heel Europa wordt onderkend en in wiens projecten beroemde musici uit de internationale jazzscene samenwerken.

www.kekkofornarelli.com

Vrijdag 6 februari 2015, 20.00 uur
Istituto Italiano di Cultura
Keizersgracht 564, Amsterdam
Tel. 020 – 6263987

reserveren gewenst

Toegang gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *