regionale gerechten en produkten

Aubergines in olie/ Melanzane sott’olio

melanzane 3

Voor 4 potten van een half liter heb je nodig:

8 middelgrote aubergines, 4 wortels, 2 selderij stelen, 4 teentjes knoflook, 1/2 gele paprika, 1/2 rode paprika, 4 lepels oregano, rode pikante pepers, grof en fijn zout, 500 ml witte wijn azijn, 1 liter olijfolie

melanzane

Als eerste snijd je de aubergines in reepjes. Je hoeft de schil niet te verwijderen, maar het mag wel. Niet te dunne reepjes anders wordt het een soort puree. Doe ze vervolgens in een schaal gevuld met koud water en wat scheppen zout. Alles moet onder water staan. Je kan er een gewicht opzetten, op die manier dat het vocht er uitgeperst wordt, na 2-3 uur afspoelen en de aubergines uitwringen.

melanzane 2

In de tussentijd bereid je de andere groenten voor. Je snijdt de wortels, paprika en selderie in stukjes. Dit alles doe je in een schaal met de knoflook tenen in tweeën gesneden, met de oregano en de gesneden rode pepers. Voeg hier olijfolie bij, beetje zout en laat dit even op kamertemperatuur staan.

Nu moeten de aubergines verhit worden. Dit kan eventueel op de gril, dat geeft weer een andere smaak of je laat ze 30 seconden koken in een pan met een liter water en een half liter wijn azijn. Telkens kleine beetjes tegelijk koken en in een vergiet laten uitlekken. Hierna wederom uitwringen, het is de bedoeling dat al het vocht eruit is. Vervolgens voeg je ze toe bij de andere gesneden groenten en dit schep je door elkaar, nu zou je even kunnen proeven of er nog wat zout moet worden toegevoegd.

Nu is het tijd om ze in de potjes te doen. Telkens goed aandrukken en daarna vul je ze met de olijfolie. De groenten moeten onder de olie staan en houd ongeveer een centimeter ruimte vrij tot aan de dop. Als de dop er goed op zit, zou je ze nog 30 minuten kunnen laten koken in water. De ‘aubergines onder de olie’ zijn nu twee jaar te bewaren. Ze zijn leuk om cadeau te doen en/ of heerlijk te eten als een antipasto, tezamen met lekker stokbrood of een bruschetta!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *