eilanden/ le isole

Barokstad op het eiland Sicilie: Noto

sicilie1

Noto is een van de belangrijkste baroksteden van Italië en sinds 2002 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

De triomf van de barok in het centrum van de stad Noto is uniek voor Sicilië, en een bezoek aan de bezienswaardigheden is een bron van constante verrassingen. De ingang van de oude stedelijke kern is de 19e eeuwse nationale poort. De kathedraal gewijd aan Sint Nicolaas staat op een breed en in drie gedeeltes opgebouwde trappenpartij. Deze werd gebouwd in de loop van de 18e eeuw en presenteert een rijke gevel met aan beide kanten een klokkentoren. De indeling is volgens het ‘croce latina’, dat wil zeggen in de vorm van een Latijns kruis. De koepel stortte in 1996 in. Tegenover de kathedraal staat het gebouw Ducezio, een zetel van de gemeente, omgeven door een fraai portiek gebouwd in  de 18e eeuw. De gevel, met zijn bogen, wordt de triomf van de bogen genoemd. De bovenverdieping herbergt het stadsmuseum met exposities van prehistorische leeftijd en Griekse keramiek van Eloro en Middeleeuwse objecten van Noto Antica en van de Normaanse kerk Santa Lucia del Mentolo en een sectie met moderne kunst. Het plein wordt gesloten met het gebouw Vescoville, ‘t gebouw S. Alfano, en de neoklassieke kerk SS. Salvatore, met het aaneengesloten klooster die aan de oostzijde een prachtige façade heeft met de monumentale toren. Het gebouw Trigona bevindt zich achter het gebouw Vescoville, de gevel wordt verfraaid door typische gebogen balkons, en in de zalen zijn fresco’s van de schilder Mazza.

031

De kerk San Carlo al Corso, waarvan de echte naam is San Carlo Borromeo, maar wordt ‘aan de weg’ genoemd, want deze ligt langs de hoofdas van de stad. Het plein Immacolata is een ander schilderachtig knooppunt gevormd door de monumentale trappartij die toegang geeft tot de kerk van San Francesco uit het jaar 1800, met zijn typische barokke stijl. Van binnen is de indeling volgens het Latijnse kruis.

Interessant zijn ook de kerken Collegio en van San Domenico, het Domenicaanse klooster, het huis van Hercules en de kerk van het kruis (del Crocifisso). In de omgeving is Avola te bezoeken, herbouwd in het begin van de 18e eeuw met een uniek stads ontwerp. Avola heeft vandaag de dag een bloeiend landbouwcentrum met een opmerkelijk stadsmuseum met artefacten uit het gebied.

sicilie2

Op 8 kilometer afstand van Noto ligt aan de kust Noto Marina, een populair resort tot aan de monding van de rivier Tellaro waar de vroegere Eloro zich bevond, met oude muurrestanten en andere belangrijke archeologische overblijfselen.

Ook ligt hier Lido di Noto, deze typisch Siciliaanse badplaats ligt op circa 5 kilometer van de stad Noto. Corendon introduceert deze nieuwe bestemming met superscherp geprijsde hotels. Het aanbod wordt binnenkort verder uitgebreid met accommodaties in de badplaatsen Taormina en Giardini di Naxos. Aangezien Sicilië zich perfect leent voor cultuurvakanties kunnen op korte termijn ook rondreizen en fly & drives bij Corendon geboekt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *