Calabrië,  Interviews

Interview Calabrië 5 jaar later

IMG_0932

De tijd gaat snel en brengt veel veranderingen met zich mee, daarom leek het mij interessant om een ieder die ik 5 jaar geleden heb geïnterviewd opnieuw een aantal vragen voor te leggen, om te kijken of ze een ander zicht op bepaalde zaken hebben gekregen en of ze nog steeds gelukkig zijn in het zuiden van Italië, Elly Beeren, was graag bereid hieraan mee te werken:

Vraag: Heeft u nog steeds een tweede huis in Calabrië en is dit nog hetzelfde huis?
Antwoord: Ik heb nog steeds hetzelfde huis in Praia a Mare.

Vraag: Is er iets veranderd in het woongenot de afgelopen 5 jaren?
Antwoord: Nee hoor, er is in mijn omgeving niets veranderd. Geen nieuwe woonwijken als je dat bedoelt, of andere wijzigingen. Wellicht zijn er op de stranden wat meer strandtenten..! Deze storen me wel een beetje. Vandaar dat wij altijd de stille, vrije stranden opzoeken en komen in de maanden mei/juni en september. Dat zijn de beste maanden wat ons betreft. Weinig drukte en verkeer in het dorp en de stranden zijn nog niet zo bezet.

Vraag: Toentertijd was u actief in het begeleiden van geïnteresseerden in het kopen van een tweede huis in deze regio, doet u dit nog steeds?
Antwoord: Wij hebben onze bemiddeling activiteiten opgeheven. Er was te weinig animo en de huizen/bouwcrisis was hier voor het grootste gedeelte debet aan. We hebben er geen spijt van. Nu komen we alleen voor onze eigen recreatie…wel verhuren we ons eigen huis sinds dit jaar en de komende maand augustus is al bezet met een Italiaanse familie. Het is een huis met twee verdiepingen, in de heuvels, op 1 kilometer afstand van de zee. Met 6 slaapplaatsen een goed verblijf voor gezinnen en/of stellen!

Vraag: Is het toerisme in Calabrië meer of minder ontwikkeld de afgelopen jaren?
Antwoord: Ik zie geen noemenswaardige ontwikkeling in Calabria wat betreft het toerisme. In ons dorp zie ik wel wat vernieuwing in de infrastructuur. Meer zorg voor de straten, de pleinen, het implementeren van gescheiden afval! En vooral toen een etappe van de Giro dit jaar hier finishte heeft de gemeente erg zijn best gedaan om het dorp een mooi aanzien te geven.

Vraag: Zou u jongeren aanraden een toekomst hier op te bouwen of is de economische en/ of politieke situatie hier volgens u niet toereikend genoeg voor?
Antwoord: Wellicht in bepaalde sectoren, gelinkt aan het toerisme, zie ik wel enig perspectief maar voor andersoortig werk is en blijft het een gebied wat achterblijft bij de rest van Italië en Europa. Ik kan dit niet helemaal overzien maar dat is mijn persoonlijke indruk.

Vraag: Wilt u nog iets toevoegen?
Antwoord: Calabria blijft wat ons betreft een regio met enorm veel natuurschoon. Bergen in alle toonaarden, de zee met zijn steeds wisselende kusten, de karakteristieke dorpjes. Maar om cultuur op te snuiven moet je een flink eind rijden, steden zoals Napels, Salerno, Rome zijn fantastisch maar wel op een paar uur rijden. Ook Taranto, Bari en de Gargano zijn verrukkelijke plekken waar je veel kunst en cultuur kunt vinden. Maar dan zit je ‘aan de andere kant’ van het land, in Puglia. En daar is de natuur op enkele plekken na, weer wat minder….. 😉
Ach ja, zo is er voor alles wat te zeggen! Wij voelen ons prima hier, de zon en de zee doen ons goed en we genieten in ieder geval van het ‘on-Nederlandse’ klimaat, in meerdere opzichten, en van het heerlijke eten!

Eén reactie

  • Marianne Fierens

    Met belangstelling heb ik de interviews gelezen. Leuk!
    Zou ik meer informatie kunnen krijgen over het huis wat u te huur aanbiedt?

    Met vriendelijke groet,
    Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *