Apulië,  Interviews

Interview Apulië 5 jaar later

FullSizeRender

Annett en Rosanna wonen inmiddels al jaren in het zuiden van Italië, en wel in de regio Apulië. Een geweldige regio die zich onderscheidt van de andere zuidelijke regio’s door met name het vlakke landschap en de karakteristieke trullo’s. Ik ben zelf ook bij Annett en Rosanna te gast geweest, jaren geleden inmiddels, en ik was zeer onder de indruk van hun geluk en de passie die ze samen deelden voor hun Piazza Azzurra, een geweldige plek, waar zij zich met hart en ziel voor inzetten. Hieronder het interview hoe het nu met ze gaat:

Vraag: In het eerdere interview van 5 juli 2010 hadden jullie veel twijfels alvorens de beslissing te nemen om in Puglia te gaan vestigen. Zijn sommige twijfels ook uitgekomen?

Antwoord: We twijfelden of we onze vrienden wel zouden blijven zien en gelukkig blijven veel vrienden en familie ons gewoon opzoeken, waarvan sommigen ieder jaar (of zelfs 2x per jaar). We zijn dan ook niet echt op zoek naar nieuwe vrienden. De stille wintermaanden zijn juist heerlijk na de drukke zomermaanden. Ook in de  winter zijn er genoeg (dagelijkse) contacten om niet te vereenzamen en als we zin hebben in een gezellige lunch en een leuk gesprek, bellen we een Nederlands/Italiaans stel dat hier ook vast woont. Zij zijn onze eerste vrienden hier. Ook de angst dat we elkaar binnen de kortste keren de hersens in zouden slaan bleek ongegrond. In de winter zijn we overdag vaak met onze eigen dingen bezig, wel lunchen we samen, en dan rond borreltijd is ieders dag voorbij.

Vraag: Is het toerisme in de afgelopen jaren toegenomen in jullie regio?

Antwoord: Het toerisme is zeker toegenomen in de regio. Dit komt onder meer omdat zowel Ryanair (Eindhoven-Brindisi, Maastricht-Bari) en Transavia (Amsterdam-Bari) zijn gaan vliegen op Puglia en daar ook flink wat reclame voor maken (vooral Transavia). Er verschijnt tegenwoordig het ene na het andere artikel over de streek, terwijl toen wij hier voor het eerst kwamen er bijna niets bekend was over Puglia in Nederland. Onze eerste kampeerders waren zelfs een beetje bang voor het onbekende Zuiden, maar men kwam er al snel achter dat de sfeer doet denken aan het Toscane van de jaren 70.

PA_pizza

Vraag: Wat is de grootste (onvoorziene) verandering voor jullie geweest in de laatste jaren?

Antwoord: Buiten dat we alle twee gestopt zijn met roken en Rosanna zelfs met drinken (ondenkbaar in Amsterdam), zijn er niet echt veel grote veranderingen geweest. Vergeleken met ons leven in Amsterdam natuurlijk wel. Hier zetten we geen wekker, staan we toch vroeg op en kijken we bijna alleen in de winter televisie. Ook eten we veel bewuster, wat niet moeilijk is met die overdaad aan lekkere verse groentes. Het zelf indelen van je tijd, je eigen baas zijn en het vele buiten zijn geeft heel veel rust en voldoening. We hebben op een gegeven moment wel een houtkachel met radiatoren laten aanleggen in ons huis en in het familiehuis. Dat zorgt niet alleen voor een veel gelijkmatigere warmte, maar je boek wordt er ook 10 keer beter van.

Vraag: Hoe gaat het met Piazza Azzurra? Varen jullie nog dezelfde koers of zijn er nieuwe plannen of mogelijkheden bijgekomen?

Antwoord: Het gaat goed met de Piazza. We zijn nog even kleinschalig als in het begin en dat wordt gewaardeerd door onze gasten (bij Zoover hebben we een mooi gemiddelde!). De afgelopen jaren bakt Rosanna ’s ochtends brood voor de gasten en voor de verkoop maken we ook onze eigen jam, pindakaas en limoncello. Als het weer deze zomer meezit hebben we in het najaar ook weer onze eigen biologische olie en binnenkort komen er zelfs kippen. Het is geen vetpot, maar het leven in Zuid Italië is gelukkig een stuk goedkoper dan in Amsterdam.

Vraag: Gaan jullie nog geregeld naar Nederland? Wat valt jullie dan het meeste op ten aanzien van de tijd dat jullie er nog woonden?

Antwoord: We zijn echte kattenvrouwtjes geworden (er lopen er zo’n 15 rond) en daardoor kunnen we hier moeilijk weg. Als Roberta (zusje van Rosanna) komt oppassen, mogen we op reis, maar dat is nooit langer dan een week. Ik (Annett) ga vaker terug dan Rosanna, maar dat komt omdat mijn familie daar woont, ik denk ongeveer 1 keer per jaar. Amsterdam lijkt drukker geworden en ook de hoeveelheid fietsers lijkt toegenomen. Wat ons opviel de laatste keer dat we er waren is dat er nu veel parkeerplaatsen met een oplaadpunt voor elektrische auto’s zijn, goed hoor!

Vraag: Is de rolverdeling tussen jullie qua taken nog hetzelfde gebleven?

Antwoord: In principe is de taakverdeling nog hetzelfde, maar Rosanna is meer gaan meehelpen op de momenten dat haar grafische werk wat minder is. Bovendien is zij de bakker en ontfermt zij zich over het maaien van het land.

Vraag: Wat hopen jullie voor de toekomst?

Antwoord: We hopen nog een hele tijd in goede gezondheid te mogen genieten van leuke gasten en mooie ontmoetingen. We zijn niet van plan om veel groter te worden, want we hebben geen zin in personeel. Wel denken we altijd na over vernieuwingen of verbeteringen op ons aanbod en als die goed bij ons passen, proberen we ze uit.
PA_trullo

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *