Ontdek de geheimen van het Vaticaan

la-piazza-di-san-pietro_h_partbTen oosten van Rome ligt het Vaticaan. Vaticaanstad is een zelfstandige staat met een oppervlakte van ongeveer 44 hectare en is daarmee het kleinste land ter wereld. Het Vaticaan is toegankelijk voor publiek. Bewonder het Sint Pietersplein, de Sixtijnse Kapel en de Basiliek, en je zult veel te weten komen over de geschiedenis van de katholieke kerk. Toch is het Vaticaan nog steeds in raadselen omhult. Wat is de geheime bibliotheek? Waarom is deze ontoegankelijk voor publiek? Waar is de geheime deur? Waarom moet deze gesloten blijven?

Wat we wel weten:

Eerst wat feiten over het Vaticaan: deze heilige stad heeft maar 842 inwoners en wordt geregeerd door de bisschop van Rome, die tevens de paus is. In totaal werken er 5000 mensen voor het Vaticaan. Vaticaanstad heeft zijn eigen leger: de Zwitserse Garde. Deze goed getrainde elitesoldaten zijn bereid hun leven te geven voor de Paus. Je kunt ze herkennen aan hun geel-rood-blauwe renaissancekostuums en lange speren. De katholieke kerk schijnt onmetelijk rijk te zijn (niemand weet hoe rijk precies). Men is er wel zeker van dat er vandaag de dag miljoenen worden verdiend aan de toeristen die graag de pauselijke paleizen en de Vaticaanse Musea bezoeken.

Het geheime evangelie

Mocht je het geluk hebben één van die toeristen te zijn, dan zul je merken dat het Vaticaan zwaar bewaakt wordt. Sommige plekken zijn voor niemand toegankelijk. Een voorbeeld is de bibliotheek. Alleen in 2002 werden er enige stukken uit het archief vrijgegeven, maar verder mag alleen een zeer selectief gezelschap de documenten inzien. Onderzoekers denken dat in de supergeheime sectie van de bibliotheek zeer oude evangeliën worden bewaard die bewust nooit zijn opgenomen in de Bijbel!

Je hebt vast ook wel eens gehoord van de geheime tunnels onder het Vaticaan. Dit is een enorm netwerk van kelders en gangen. De beroemdste gang is wellicht de tunnel die naar de Engelenburcht loopt. Hoe zal deze tunnel eruit zien? Daarnaast gaat er al vele jaren een verhaal rond over een geheime deur. Sommigen denken dat de deur een heilig relikwie is omdat het is gemaakt uit het hout van het originele kruis van Jezus. De geheime deur wordt in ieder geval streng bewaakt door de Zwitserse Garde en alleen de Paus mag er doorheen lopen. Maar waarom? Wat bevindt zich achter deze deur? Alleen de Paus en zijn voorgangers weten het…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *