algemeen

Historisch Rome, bijzonder aantrekkelijk

 

Mijn lieve dochter Adriana voor de Trevifontein

Rome is natuurlijk de ultieme stad voor een citytrip met zoveel historie, alsof je terug gaat naar de Romeinse tijd. Uiteraard kan een bezoek aan het Colosseum, Vaticaanstad en het Pantheon niet missen wanneer je naar Rome gaat, maar er is zoveel meer… zoals de vele fonteinen die over in de stad zijn terug te vinden. Ik heb de 5 meest bijzondere fonteinen op een rijtje gezet.

Trevifontein
Met stip op 1, de meest beroemde fontein van de wereld, namelijk de Trevifontein. De Trevifontein is de grootste barokke fontein van Rome. De fontein is ontworpen door Nicola Salvi en het heeft 30 jaar geduurd voordat de fontein klaar was. Het belangrijkste thema van de Trevifontein is de zee met als centraal standbeeld Neptunus.
Leuke weetjes over de Trevifontein:
De Trevifontein is een van de oudste waterbronnen van Rome.
Het is gemaakt van het zelfde materiaal als het Colosseum.
Dagelijks wordt er ongeveer 3000 euro ingegooid, omdat het geluk zou brengen…
Het is strafbaar om het geld uit de fontein te halen.

Vierstromenfontein
Gelegen in het centrum van het mooie Piazza Navona, was de fontein van de vier rivieren in 1651 in opdracht van Paus Innocentius X gebouwd.  De vier rivieren vertegenwoordigen de vier continenten die toen bekend waren, namelijk De Rio de la Plata (Amerika), De Ganges(Azie), de Nijl (Afrika) en de Donau (Europa.

Fontana delle Tartarughe
Deze Fontein is gemaakt door Landini in 1581, de Renaissance fontein verondersteld vier dolfijnen waarbij later tijdens restauratiewerken, geleid door Bernini in 1658 de lege ruimtes achtergelaten door ontbrekende dolfijnen gevuld met vier schildpadden. Het lijkt zo een perfect geheel, dat het moeilijk te bevatten is dat deze schildpadden pas een eeuw later werden toegevoegd!

Fontana delle Naiadi
Gebouwd in 1870, de Fontein delle Naiadi telt vier liggende naakte nimfen, het symbool van de geesten en beschermelingen van de rivieren, zeeën, meren en onderwaterwereld. De fontein is gelegen op het Piazza della Repubblica dat is aangelegd in 1901.

Fontana del Tritone
Deze fontein heeft de barokke stijl en is gelegen op het Piazza Barberini en is volledig gebeeldhouwd door Bernini. Het was de eerste officiële opdracht van Bernini voor een openbare fontein en was afgerond in 1643. De fontein was bedoeld om de nabijheid van de pauselijke residentie te vieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *