Origano (in dialect: ariganu of arecheta) Meridionale

 

L’origano meridionale is erg gewaardeerd door zijn aromatische geur. Groeit graag bij kreupelhout, struiken, op zonnige plaatsen en braakliggend land. Bloeit van juni tot augustus en is vaak te vinden in Zuid-Italië, en op de eilanden Sicilië en Sardinië. Het is een meerjarige struik.

Het wordt op grote schaal gebruikt in de Italiaanse keuken, op pizza’s, in de tomatensaus, zomerse salades en is erg goed bij vlees. Men maakt gebruik van de bladeren en de bloeiende delen, bij voorkeur geoogst tussen juni en september en het wordt in bosjes verbonden en op zijn kop gehangen in de schaduw.

De naam is afgeleid van het Griekse Origanos; oros = de bergen en ganos = verrukking, vreugde.

In het oude Griekenland lieten ze de schapen en geiten grazen in het gebied van de oregano omdat door dit dieet het vlees en de melk smakelijker werd.

Daarbij heeft oregano therapeutische kwaliteiten, zoals pijnstillende en antiseptische eigenschappen, goed tegen menstruatiepijn en in de vorm van thee ook voor ademhalingsproblemen.

Oregano staat voor geluk en comfort.

De Siciliaanse oregano bloeit van mei tot juli en groeit graag op kliffen en muren in het oosten van Sicilië tussen Catania en Siracusa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *