film

Amori Fragili

De meningen lopen uiteen over deze film, maar mijn dochter en ik hebben er een leuke avond aan beleefd. Veel herkenbare en komische fragmenten.

Zeven jaar woonden Claudia en Flavio samen. Ze leerden elkaar kennen op de universiteit waar ze allebei als hoogleraar werkten. Al snel beseft ze dat Flavio de man van haar leven is. Maar constant is er bij haar die angst hem te verliezen, wat haar niet weerhield nachtenlang te ruziën met hem. Als Flavio op een dag intrekt bij een vrouw die twintig jaar jonger is dan zij, moet ze haar leven weer op de rails krijgen… “Fenomenaal optreden Lucia Mascino” ~ CineEuropa; “Realistisch en met veel gevoel voor humor” ~ Daily Movies.
Achtergrond
Regisseuse Francesca Comencini (dochter van de bekende regisseur Luigi Comencini) is vooral bekend van de veelbekroonde serie Gomorra, waar ze onlangs het derde seizoen heeft afgerond.
Met grote luciditeit en veel gevoel voor de komische kanten van het verhaal verfilmde ze haar eigen roman “Amori che non sanno stare al mondo”. Met deze film heeft ze geprobeerd om op een blije en vrolijke manier te vertellen over een uit de hand gelopen liefde en over pijn.

Want als je lijdt onder de liefde, als je naar woorden moet zoeken om te beschrijven hoe de zaken ervoor staan, als je als een Don Quixote ten strijde trekt tegen het einde van een relatie, dan ben je wanhopig, maar tegelijk ook grappig. Ze heeft geprobeerd een vrouwelijk personage te scheppen dat, hoewel ze lijdt, toch geen slachtoffer is, een zacht en irritant personage, ongemakkelijk en strijdbaar. Samen met haar en rondom haar andere vrouwelijke personages, als stukjes van hetzelfde mozaïek, vrouwen die een andere manier zoeken om in het leven te staan. En te midden daarvan een fascinerende man, die dichtbij lijkt, heel dichtbij, maar die ook heel ver weg is, bang, te omzichtig tegenover zoveel onrust en zoeken.


Ze was er erg op gebrand deze film te maken, omdat ze gelooft dat achter al deze chaos een van de grootste utopieën van deze tijd schuilgaat. Er gaat een grote schat verborgen achter dat constant iemand blijven achterna zitten, achter zoveel onbegrip, zoveel nachten van ruzie … en wel: een andere manier voor mannen en vrouwen om samen te leven zonder de prijs te betalen die tegenwoordig pasmunt lijkt te zijn: de stilte van de vrouwen en het zich terugtrekken op hun eigen domein van de mannen.”

De hoofdrollen zijn voor Lucia Mascino, in Italie bekend van haar rol als politieagent in de TV serie “I Delitti del BarLume” en in de films, “Habemus Papam”, “Viva la Liberta” en “La Ragazza del Mondo” en Thomas Trabacch bekend voor zijn rollen in “Nico, 1988”, “Un Bacio” en het voor een Oscar genomineerde “Barney’s Version.”

Festivals en Awards
* Official Selection Filmfestival Locarno 2017
* Nominatie Variety Piazza Grande – Locarno Festival

Persquotes
“Geestige ode aan de onmogelijke liefde” – de Telegraaf 
“Amori Fragili is er niet op uit om te plezieren en precies dát is zo leuk” – Volkskrant
“Toont liefdesverdriet in al zijn drift, humor en lelijkheid” ~ Filmkrant
“Humoristische romanverfilming” – Het Parool 
“Vermakelijke komedie” – de Telegraaf 
“Claudia is een personage dat eerder in het echte leven bestaat dan in een film. Dat is de grote kracht van ‘Amori fragili’ ~ Cinemagazine
“Fraaie rol van Lucia Mascino” – Het Parool
“Andate a vedere, ga hem zien deze mooie film” ~ ditisitalie.nl
“Fenomenaal optreden Lucia Mascino” ~ Cineuropa
“Realistisch en met veel gevoel voor humor” ~ Daily Movies
“Een snuifje Almodóvar plus een scheut oude Woody Allen brengen de film volledig op smaak” ~ Film Fest Gent

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *