Waarom een blog over Zuid-Italië?

Toen ik in 2010 begon met dit blog was dit met name omdat het zuiden van Italië nog altijd geassocieerd werd met de maffia en armoede. Dit beeld wou ik graag genuanceerder zien. Inmiddels is dit beeld enorm aangepast en staan de tijdschriften vol met positieve artikelen over Zuid-Italië.

Op culinair gebied heeft dit gedeelte van Italië ongelooflijk veel te bieden, vaak eenvoudige gerechten bereid met eerlijke producten. Jarenlang heb ik mijn schoonmoeder geobserveerd hoe die elke dag weer bezig was met de maaltijd. Hoe zij met een soort van breinaald fusilli maakten, wat daar een holle spaghetti is, maar in andere regio’s kan dit weer gerust een ander soort pasta zijn of waren we uren bezig om met een vork vorm te geven aan de gnocchi. Vooraf werd het deeg gemaakt, op een speciale houten plank, wat veel kracht en geduld vereiste.

Het blog is voor levensgenieters, die Zuid-Italië een warm hart toedragen, van het authentieke leven houden, kunst en cultuur en van het nodige comfort. Ik houd me bezig met de 5 meest zuidelijke regio’s, Campanië, Molise, Apulië, Basilicata, Calabrië en de eilanden Sicilië en Sardinië.

Op mijn 17e kwam ik voor het eerst in Zuid-Italië, en wel in Salerno, ik was diep onder de indruk van zoveel moois bij elkaar. Een jaar later leerde ik mijn toenmalig echtgenoot kennen in Calabrië. Vanaf die tijd kwam ik geregeld in Calabrië en hebben we hier een jaar lang een speelhal geëxploiteerd. Ik heb ook artikelen geschreven voor een Italiaans blog, over de door mij ervaren cultuur- en mentaliteitsverschillen. Voor de geïnteresseerden: www.blogolanda.it, onder de categorie ‘tolleranza e repressione’.

Sandrina Krijger
Contact: s.liguori@upcmail.nl

43 gedachten over “Waarom een blog over Zuid-Italië?

 1. Het ziet er echt supergaaf uit. Ben erg benieuwt hoe het gaat worden moet ik zeggen!

  Groetjes Suzanne

 2. Beste Lezers,

  goedemiddag. Ik kwam op jullie site en vond ik heel interessant met mooi verhaaltjes over Italië. Ik ben Gianluca, de eigenaar van VesuvioTour BV (www.vesuviotour.nl) een tour operator die reizen aanbied voor diegenen die op zoek zijn naar een direct contact met de natuur, de bezienswaardigheden en de lokale bevolking die nog niet ontdekt zijn zonder afstand te hoeven doen van een charmante trip in Italië.

  Ik vraag me af of jullie leuke vind om web link te delen, binnenkort zal een pagina van “Amici” op ons website geplaatst zijn, en dus zoek ik naar mooi blogger.

  Ik hoor graag van je,

  groetjes,

  Gianluca

  VesuvioTour BV
  Telefoon: +31 020.893.20.77
  email: info@vesuviotour.nl
  web: http://www.vesuviotour.nl

 3. Beste Sandrina en lezers,

  Als operationeel manager bij Vaili, The Italian Travel Experience organiseer ik Groepsreizen, Incentives, Evenementen en Bruiloften naar Zuid-Italie. Ik woon in Sorrento, het hart van Campanië.
  Mocht ik iemand kunnen helpen, hoor ik het graag!

  http://www.vailitravel.com

  Mvg, Valeria

 4. Hey!

  Goed bezig met deze leuke, leerzame blog! Heb de blog eindelijk eens goed bekeken lieve Sandrina en het ziet er hardstikke goed uit!

  Groetjes,

  Frans Smulders

 5. Leuk, een blog over Zuid-Italië. Ik heb vrienden in Matera en kom daar meerdere keren per jaar. Koken heb ik van hen geleerd, je kunt wel raden wat ik dagelijks eet. 😉

 6. Een wijngaard bijhouden kost inderdaad heel veel tijd en expertise. Gelukkig wordt er hier ook steeds meer waarde gehecht aan een goede olijfolie. Ik nam altijd jaarlijks zo’n 12 liter mee uit Calabria van mijn schoonmoeder die ook olijfolie laat maken van haar eigen olijven, echt heerlijk! Laat het me weten als je in een verder stadium bent van exporteren van typische produkten. Ik word regelmatig benaderd door mensen die deze in Nederland zoeken.

 7. Onze olijfgaard wordt door ons (mijn vriendin, schoonvader en mijzelf onderhouden). In het totaal zijn wij met z’n drieën tussen de 2 en 3 maanden in Zuid Italië. Dit is voldoende om de bomen te verzorgen zodat ze goed olijven dragen. Het terrein onderhouden doen we ook zelf. Hier zit niet zoveel tijd in. Voor de rest hebben wij daar Italiaanse familie die, mocht er iets mis gaan, de boel in de gaten houdt.
  Wij verkopen (nog) geen wijn omdat dit een markt is die heel anders in elkaar zit als de olijfolie. Hier is ook meer “aandacht” voor nodig. Wel zijn we ook bezig om typische producten uit Basilicata naar Nederland te krijgen, zoals Pepperoni crush, Salsiccia Rossa Dolce, Sopressata di Castelluccio, Crema di melanzana rossa di Rotonda DOP en nog meer. Dit is nog in een vroeg stadium maar wel erg lekker als het lukt.

 8. Hallo Jon, hartelijk dank voor je sympathieke reactie! Als ik het goed begrijp verkoop je vaten en olijfolie maar geen wijn? Interessant,
  ik zal wel wat meer willen weten over je olijfbomen in Basilicata, wie houdt deze bijvoorbeeld bij als je er niet bent?

 9. Leuk dat Zuid Italië op deze manier gepromoot wordt.
  Ik kom zelf 4 á 5 keer per jaar in Basilicata omdat wij daar olijfbomen hebben en een huisje. Ook verkoop ik in Nederland vaten voor olijfolie en wijn en, onze eigen geproduceerde olijfolie. De olie heet olio di oliva Lucano. De vaten zijn van het merk Sansone. Dit bedrijf is gevestigd in Lecce, waar ik dus ook meerdere malen ben geweest.
  Ik hoop dat door middel van dit blog Zuid Italië wat meer bekend wordt onder de toeristen, want het zuiden van Italië is zeker de moeite waard om eens te bekijken.

 10. Ik kom er jaarlijks omdat al mijn familie er woont ,
  En de andere deel woont in Duitsland

  Ciao e tanti saluti di melicucco!!!!!!

 11. Geen probleem. Was het leuk in het zuiden? Ook mijn vriend is net terug uit Calabria… heel wat producten (vooral salami) meegenomen :).
  Ik heb een link geplaatst! Dank je wel…
  Groetjes, Letizia

 12. Hallo Letizia,

  Sorry voor mijn wat late reactie maar ik was een paar dagen in Sud-Italia! Hele mooie dingen gezien maar daarover later meer! Natuurlijk mag je mijn link plaatsen en veel succes met je blog.

 13. Hoi Sandrina,
  Ik volg jouw blog sinds kort met plezier. Ik ben zelf half nederlands, half italiaans. Mijn vader komt van Sardinie. Ik ben opgegroeid in Nederland maar woon sinds 4,5 jaar in Italie; in het noorden van Italie. Mijn vriend waarmee ik samenwoon komt uit Calabria uit de provincie van Cosenza. Zodoende kun je mijn interesse in jouw blog begrijpen ;)!
  Ik ben zelf sinds heel kort een blog begonnen. Vind je het goed als ik een link naar jouw blog plaats?
  Saluti, Letizia

 14. Hallo Sandrina ken je me nog 26 jaar geleden. Woon tegenwoordig in Lunteren 500 meter van de Engweg 58 groetjes Herald.
  Reactie volgt op reactie

 15. Ciao Antonio,

  Ma certo puoi inserire il mio link e ti ringrazio per i complimenti.

 16. Ciao Sndrina,
  ci siamo sentiti già tempo fasu alcuni articoli molto belli e interessanti del tuo sito suggeritomi da Francesco Addante, conn cui sono in contatto al momentoper dei progetti in Olanda.
  Vorrei chiederti se posso inserire il tuo link ad alcuni articoli realtivi alla Basilicata sulla nostra pagina Fb dedicati proprio alla promozione di questa bella regione.

  Grazie in anticipo

 17. Beste Sandrina,

  Bedankt voor je reactie. Ondertussen heb ik al de vluchten geboekt naar
  Apulië. Dat gaat het worden.
  Bedankt voor de tips!

  Groetjes
  Neeltje

 18. Beste Neeltje,
  Zo goed als Calabrië ken ik Apulië niet. Ik verblijf zelf vaak in de buurt van Cosenza, leuke stad om te winkelen en waar het mooie klooster van San Francesco te Paola een aanrader is. Maar nog zuidelijker ligt de bekende badplaats Tropea en hier ligt ook het museum met de Bronzi di Riace in de buurt. In Apulië heb je oa. de ‘trulli’, die staan bij mij als eerste op de lijst om te gaan bezoeken. Beide streken hebben hun eigen specialiteiten en typische gerechten. U kunt veel informatie over beide regio’s van deze site afhalen, misschien kunt u dan wat gemakkelijker zien wat u het meeste aanspreekt, beide regio’s zijn zeer zeker de moeite waard en de maand juni is qua klimaat ook heerlijk, ik ben benieuwd wat het gaat worden… fijne vakantie!

 19. Beste Sandrina,

  Mijn man en ik willen in juni 2 weken naar zuid italië. En nu twijfelen we of we apulië of calabrië zullen bezoeken. Beide gebieden in 2 weken vinden we niks, te veel. Wat zijn nu de grootste verschillen van beide regio’s? En welke regio zou jij italië-beginners adviseren. We houden van cultuur en mooie stranden en soms wat shoppen op zijn tijd. Lekker eten en drinken ook, maar dat zal nergens een probleem zijn.

  Alvast bedankt voor een reactie.

 20. Lijkt mij een prima idee, stuur mij wat meer informatie toe over deze vakantiegids en dan zal ik kijken wanneer ik dit zal plaatsen,
  hartelijke groet,
  Sandrina

 21. Beste Sandrina,

  Ik werk voor stichting ECEAT, Europees Centrum voor Eco- en Agrotoerisme. Binnenkort brengen wij de allereerste Groene Vakantiegids Italië uit. Wellicht is het interessant om iets over nieuwe gids op zuid-italië.nl neer te zetten.

  Ik hoor het graag!

  Vriendelijke groet,
  Wieneke Sijtsma

 22. Ik vind het prima te doen, ik reis zelf geregeld alleen en heb hier alleen maar goede ervaringen mee. Natuurlijk zijn er helaas altijd uitzonderingen op de regel, maar ik raad het je zeker aan om Rome en het verdere zuiden te bezoeken, een ervaring om niet te vergeten…

 23. Damn, ziet er goed uit! fantastisch die cultuur, oude gebouwen.
  Komende zomer – Rome en zuid-Italië verkennen!

  Vraagje,

  is het te doen in je eentje? qua veiligheid?

 24. Grazie Tina,
  sentivo questo bisogno di informare gli Olandesi delle tante belle cose dal Sud. Ho guardato anche il suo bel sito, a dicembre andro di nuovo in Calabria. Oggi ce una bellisima giornata con il sole li!!

  Ciao, Sandrina

 25. Ciao Sandra,

  Ho scoperto per caso questo blog. Noi proponiamo vacanze nel sud Italia gia’ da diversi anni. Interessante la tua iniziativa.

  Ciao

  Tina

 26. Helemaal mee eens! En je hebt overigens een mooie site, mijn complimenten!

  Groet,
  Sandrina

 27. Ciao Nunzia,
  Grazie per i tuoi complimenti! E un giorno di questo vengo a trovarti nel tuo negozio,
  un abbraccio,

 28. Ciao Sandrina,
  ho saputo grazie a Sergio dell’ esistenza di questa utilissima pagina web.
  Naturalmente ti faccio i miei complimenti per la tua idea e ti do’un grosso in bocca al lupo per tutto!!!!
  Ciao cara!

 29. Beste Ruth en Henk,
  Ja, het is inderdaad leuk om te horen dat de site gewaardeerd wordt. Mijn dank voor het compliment!
  Als een vakantie een soort van thuiskomen is geworden dan is dit bijzonder. Zo vanzelfsprekend is dit namelijk niet en niet iedereen is dit voorbestemd. Ik persoonlijk heb dit met het Zuiden van Italië, zodra we Salerno naderen en de snelwegen niet meer betaald hoeven te worden dan ga ik er eens goed voor zitten want hier maakte ik de lange reis voor, het thuiskomen…

  Groet, Sandrina

 30. Wij waren vanmiddag weer bij Sergio op de koffie. Hij gaf ons vorige week het visitekaartje van Zuid=Italie.

  Vandaag maakten we een compliment over de website.
  “Moet je niet tegen mij zeggen…. ”
  Dus toen beloofden we te mailen. Bij deze dus.
  Er hangt nu ook een mooi schilderij in de salon met jullie erop!
  Alleen, net als op de website, staat er nog een “mollige” Sergio op, inplaats van de dunne die hij nu is.

  Wij zijn zelf al twaalf jaar helemaal verknocht aan Toscane en komen ieder jaar op dezelfde plek terug: Casole d’Elsa…in de vallei van de Elsa dus, een klein dorpje temidden van de heuvels, gelegen tussen San Gimignano en Siena en zo’n 50 km van Firenze.
  Voorheen gingen we ieder jaar naar een ander land en een andere plaats, maar sinds we hier komen is het na al die tijd echt ons zomerthuis geworden.
  Als we in een klein restaurantje gaan eten (ook altijd hetzelfde)
  staan de kok en de eigenaar meteen klaar oms uitgebreid te begroeten en omhelzen. We zien daar elk jaar mensen uit Haarlem, ook al 12 jaar (!) dezelfde Engelsen, Zwitsers, Duitsers, Belgen…
  Dat hoort ook bij het thuiskomen.
  En daarom willen wij nooit meer ergens anders heen voor de rest van ons vakantieleven!
  Ja, we hebben nu gezien dat het zuiden ook schitterend is…eigenlijk heel Italie, maar omdat we daar inmiddels zoveel mensen kennen, ook Italianen waar we ieder jaar een praatje mee maken, kunnen we geen afscheid nemen van “ons ” dorp!

 31. Leuk te horen dat u mij gevonden heeft en ook de Educational Tour klinkt erg interessant. Aanstaande zaterdag ga ik naar de boekpresentatie van Albino Pierro wellicht als u daar ook kunt komen dan zou u mij iets meer hierover kunnen vertellen!
  Groet, Sandrina

 32. Ik zocht info over Albino Pierro en vond jouw blog!
  Toevallig kom ik net terug van een Educational Tour in Basilicata die ik organiseerde voor een consorzio. Al drie jaar probeer ik het toerisme uit Nederland te promoten en piano piano met succes! De eerste vakantiepakketten en reizen zijn er al. Het gebied werd door iedereen prachtig gevonden.

 33. Hartelijk dank Marianne voor je complimenten en ik zal hard mijn best doen om aan je verwachtingen te voldoen!!

 34. Het ziet er helder en mooi uit!
  Mijn verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.
  Al eerder heb ik goede artikelen van je gelezen, die ; betrokkenheid en kennis tonen t.a.v het onderwerp.
  Dit steeds weer op een manier die ruimte open laat voor de eigen belevenis van de lezer.
  succes!

 35. Bella iniziativa Sandrina.. sono sicuro che i tuoi articoli scritti in olandesi riscuoteranno davvero un grande successo.. visto già i risultati avuti nelle settimane precedenti con gli articoli scritti in italiano.. e poi le regioni di cui ti vuoi occupare.. sono davvero belle.. complimenti per l’iniziativa.. per la scelta del tema da trattare.. per l’impegno..
  (mi scuso con i tuoi lettori se non ho scritto in olandese)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *