La Liquirizia- Drop
Calabrië
Wij denken altijd dat Nederland het dropland is, maar dat is niet helemaal waar…. Volgens de ‘Encyclopedia Brittannica’ is de beste drop van de wereld geboren in Calabrië! Hier groeien wilde planten behorende tot de familie van de vlinderbloemigen met de wetenschappelijke naam: ‘Glycyrrhiza glabra’, bekend sinds 35 eeuwen.
Zoethout, een blijvende struik compleet met wortels en takken, die kruipend over de grond groeit. Een kwart van het drop van het land, ongeveer 10 duizend ton per jaar, komt uit Calabrië, waar het klimaat gunstig is voor deze plant.
De commerciële exploitatie van deze plantenwortels gaat terug tot de 16e eeuw en de eerste verwerkende bedrijven in het midden van de 18e eeuw. Op dit moment gebeurt het maken van het drop voornamelijk in de ‘piana di Sibari’. Bij de Ionische zee, in Rossano, waar het historische bedrijf Amarelli, een grote dropfabrikant, sinds 2001 tevens een dropmuseum heeft gerealiseerd.
Het sap afkomstig uit de wortels van de zoethoutplant heeft meerdere bijzondere eigenschappen; goed voor de spijsvertering, ontgiftend, rustgevend, antiseptisch en wordt op grote schaal verwerkt in de herboristerie, de farmaceutische industrie, en voor de produktie van likeuren en snoep. (tabletten van verschillende grootte, poeder of pasta voor de vervaardiging van ijs). En op de jongere gedroogde takken kunt u kauwen en zuigen.
7 reacties
Ronald
Maar waarom smaakt de drop in Italië anders dan in Nederland zit er soms een stof in die in Italië verboden is of waarom is dat? Zelfs de fabrikanten zoals van Venco en Haribo smaakt het verschillend in Duitsland en Italië dan in Nederland.
DE LOMBAERDE JOZEF
Is amarelli rossano slecht voor hoge bloeddruk?
Sandrina
Alleen bij overmatig gebruik is amarelli rossano, (net zoals alle drop), slecht voor hoge bloeddruk.
Groet,
Giulia
Ik ben verzot op drop, als ik naar Italië op vakantie ga eet ik het liefst dropijs, overheerlijk!! Ik heb deze vakantie droplikeur meegebracht, in een glaasje met ijs smaakt verfrissend. Fijn om te horen dat het ook heelzaam is. Ik heb mij laten vertellen dat mensen met hoge bloeddruk beter geen drop eten daar het de bloeddruk verhoogd.
dropfan 🙂
Giulia
Lyra
Leuk om te weten!
groetjes van ons allen uit het warme Menorca:)
Sandrina
Leuk om te horen, daar doe ik het voor! Fijne vakantie!!
Kristian
Nu begrijp ik eindeljk waar het Duitse woord voor drop vandaan komt: Lakritze komt duidelijk van La Liquirizia.
Groeten,
Kristian