Pane di Altamura
Deze keer vertelt Nunzia van masseria Tinelli over een typisch brood uit Apulië. Deze wordt gemaakt van ‘grano duro’, deze heeft een speciale bewerking met een dubbele gisting waardoor er een brood ontstaat met een hele zachte vulling en wel een hele week zo blijft. Heel bijzonder brood en draagt de naam van zijn geboorteplaats. Wordt nog steeds ambachtelijk bereid volgens oud recept. Gebakken in een houtoven heeft het brood een gele kleur, mede dankzij de aanwezigheid van ‘grano duro’ (harde tarwe).
Kenmerken zijn: harde korst, zacht van binnen en lang houdbaar. Het deeg moet wel tot 3 uur gisten.
Ingrediënten: gemalen harde tarwe, (natuurlijk) gist, water, zout en mout.
Het betreft hier een typische vakmanschap, doorgegeven van oude tradities maar ook door de klimatologische- en milieu omstandigheden. Het brood van Altamura is het eerste officieel product met het DOP keurmerk, (Denominazione Origine Protetta), dit is een beschermde benaming, in de sector Bakkerij en banketbakkerij. Dit is de maximale erkenning voor een product. Het wordt alleen geproduceerd binnen de zone van oorsprong, Altamura, Gravina di Puglia, Poggiorsini, Spinazzola, Minervino Murge of is gekoppeld aan de tradities van het karakteristieke gebied van productie. Het heeft meestal de vorm van een hoed van een priester.
4 reacties
Pingback:
Antonio
Grazie per questo bellissimo articolo sul pane della mia città, e mi sono permesso di pubblicarlo sullamia pagina facebook.
dank u wel
Sandrina
Grazie a te, Antonio!
Joris
Hallo Sandrina,
dit brood is gewoon overheerlijk, met scamorza, origano en wat olijfolie, of gewoon met tomaatjes… Een van de best bewaarde geheimen van Italië blijft wellicht de culinaire cultuur van Zuid-Italië. Om maar te zwijgen over de ongerepte natuur en het totaal miskende cultuur erfgoed.
Groetjes uit Toscane,
Joris