De Molisaanse keuken

Molise is de kleinste regio, op Valle d’Aosta na, en het heeft een geografisch bijzondere ligging en dit komt tot uiting in haar keuken. Lang heeft men ten onrechte gedacht dat Molise geen eigen gastronomische identiteit had, ook omdat deze streek klein is, en nog vandaag de dag met de Abruzzen wordt geïdentificeerd of men praat over die kleine regio vlakbij Apulië. Ondanks dit misverstand biedt Molise een zeer gevarieerde gastronomie, erg gezond en nog weinig beïnvloed door het toerisme of industriële produktie.
Ook op het wijngebied heeft het veel te bieden. De meest historische DOC’s zijn de Biferno en de Pentro d’ Isernia. De eerste omvat witte, rode en roséwijnen die gemaakt zijn in de provincie van Campobasso van uitsluitend traditionele druivensoorten zoals de Montepulciano, Trebbiano Toscano, Aglianico, Bombino bianco en Malvasia. De tweede omvat rode, witte en roséwijnen die meer landinwaarts, rond Isernia, gemaakt zijn van de Montepulciano, Sangiovese, Trebbiano toscano en Bombino bianco. In Molise vind je ook veel groente en fruit zoals, pepers, vijgen, broccoli, meloenen, spinazie, bonen, perziken en abrikozen.

Langs de kust daarentegen kun je de la scapese di alicette proberen, op basis van verse ansjovis, bloem, azijn, olie, knoflook en een blaadje salvia/salie.

Niet alleen in het noorden van Italië wordt polenta gegeten, maar in deze hele regio ook, dit is een soort pap van griesmeel of maïsmeel, de saus die erbij wordt geserveerd verschilt van plaats tot plaats.
Vervolgens de zoetigheden, beroemd in heel de regio, met een lange traditie, zijn de cauciuni, een soort van ravioli gevuld met een mengsel van kikkererwten. Le caragnole is een typisch gerecht dat rond de kerstdagen wordt gemaakt van pastalinten en le peccellate, gevuld met marmelade of mosto cotto, dit is traditioneel gemaakt van het sap van de blauwe druif en dit laten inkoken.
