La Nduja Calabrese
Een echt typische Calabrese specialiteit is de Nduja di Spilinga. Ik vind het enigszins te vergelijken met onze filet Americain. Het wordt geproduceerd in heel Monte Poro, hoewel zijn ‘geboorteplaats’ Spilinga is, vlakbij Capo Vaticano. Het heeft een levendige rode kleur, is romig en goed smeerbaar. Het is een uiterst pikante worst en velen denken dat dit ook zo zijn vitale uitwerkingen kan hebben. Het wordt gemaakt van het vette gedeelte van de varken en heel fijn gemalen met een grote dosis pepers (25/30%), zowel zoete als kruidige, vervolgens wordt deze licht gerookt en vervolgens laten ze het ‘rijpen’ voor een aantal maanden. Het is heerlijk op brood of op een bruscetta of het wordt gebruikt om smaak aan sauzen te geven.
Nduja betekent worst, er gaan twee verhalen waar deze vandaan komt, de een zegt dat deze in de 16e eeuw door de Spanjaarden samen met de pepers is meegenomen of dat deze tijdens de overheersing tussen 1806 en 1815 door de onderkoning van Napels Gioacchino Muràt is geïntroduceerd, ook omdat deze worst lijkt op de Franse andouille.
Oorspronkelijk werd de nduja door de arme bevolking gegeten en werd van de resten van het varken gemaakt, zoals pens en de longen. Vandaag de dag echter wordt het beste van het varken gebruikt tezamen met de beste kwaliteit pepers. Want de Calabrese peper, dat is traditie, cultuur, en geschiedenis.
Licht verwarmd (au bain marie), en dan op brood uitgesmeerd is de nduja overheerlijk!
10 reacties
Claudia
Beste Allemaal,
Vele mooie en authentieke, Italiaanse producten kun je vinden op http://www.letrepalme.nl
Nduja
Hallo Nduja liefhebbers,
de ‘Nduja is ondertussen beschikbaar, ook in varianten gemengt met uien, met tonijn en ook olijven gevuld met Nduja !!
Bekijk hier de hele aanbod :
http://www.peccatidigola.nl/catalogsearch/result/?q=nduja
Mvg
Peccati Di Gola
Lauro
Beste allemaal,
ik heb binnenkort de ‘Nduja te koop op mijn webwinkel peccatidigola.nl
Er zullen verschillende varianten te koop zijn, de klassieke ‘Nduja en ‘Nduja met uien, olijven en/of tonijn cremé.
Allemaal van de hoogste kwaliteit en geimporteerd van Luigi Caccamo, de beroemste ‘Nduja producent in Spilinga (plaats waar het gemaakt wordt).
Voor vragen bekijk gerust mijn website en neem contact !
Ci vediamo ! 🙂
Lauro
evelien
ik lees hier een bericht van malosa. Kan ik al nduja bij je bestellen? groetjes, evelien
Malosa
Ja ik kom er zelf vandaan en laat het hier leveren ,
En ga ook vaker erheen
Binnenkort open ik ook een zuid Italiaans specialiteiten restaurant…
Als je echte nduja wilt mail mij en ik lever de echte voor jou.
Stacy
Can ik Nduja hier in NL kopen?
Sandrina
Het is mij in ieder geval niet bekend, er is wel een Italiaanse site waar je de Nduja kunt bestellen, http://stores.ebay.nl/2007-Prodotti-Tipici-Calabresi/Nduja-Calabrese-/_i.html?_fsub=20675228
Ik zal het nog even verder navragen of er echt niet een Italiaanse specialiteiten zaak is in Nederland met dit mooie produkt.
Leon
Eindhoven in de hooghuisstraat hebben ze nduja en vele andere specialteiten
leon
tuta bene
johan
Sei fantastica,