De Barolo van het Zuiden
Dat is de Taurasi DOCG, er zijn duidelijke overeenkomsten tussen de twee giganten, beide hebben ze zware tannines en het gebied wat betreft klimaat, bodemgesteldheid en vegetatie doet aan elkaar denken. De Taurasi wordt door velen gezien als de beste wijn rode wijn van Zuid-Italie, te danken aan zijn volle structuur, maar ook aan het uitstekende verouderingspotentieel, dankzij het hoge gehalte aan astringente tannines, en als gevolg van de zeer late oogst. De wijn dankt zijn naam aan een van de zeventien gemeenten in de provincie Avellino in Campania, de wijnstokken staan in de heuvels van de stad, in het noordoosten, vooral rond de middeleeuwse stad Taurasi.
De belangrijkste druif is de Aglianico (85-100%), tot 15% van de lokale blauwe druiven, waarschijnlijk Piedirosso, Sangiovese of Barbera. Toonaangevende producenten geven de voorkeur aan pure Aglianico wijn, die in grote vaten rijpt voordat deze is gebotteld. De smaak wordt beschreven als een diep boeket en smaken van kersen, viooltjes, balsamico-azijn en pruimen, de afdronk heeft een hint van kruiden. De Taurasi kreeg in 1993 als eerste wijn in het zuiden het kwaliteits keurmerk DOCG, nadat zij in 1970 het DOC keurmerk hadden gekregen. Hiervoor geldt een verplichte rijpingsperiode van ten minste drie jaar, waarvan tenminste twaalf maanden in houten vaten. Door de ligging op grote hoogte van de wijngaarden zijn de temperatuursverschillen tussen dag en nacht zeer groot. Dit zorgt voor een prachtige volheid en frisheid van de wijn.