Campanië,  Evenementen Zuid-Italië

Via San Gregorio Armeno

 

Napels

De pittoreske straat van de schapenherders…

Via San Gregorio Armeno is een wereldwijd beroemde straat door de veelal ambachtelijk gemaakte kerststallen en alles wat hier mee te maken heeft. Deze straat wordt het hele jaar door druk bezocht en telkens weer kom je in de magische kerstsfeer. Ook buiten de kersttijd een aanrader, dan kan je alles rustig bekijken en de ambachtslieden ook vaak aan het werk zien.

Ook voor de Napolitaanse familie is een bezoek aan de San Gregorio Armeno de eerste verplichte fase voordat men aan de bouw van een kerststal begint. In Italië is het een echte gewoonte om met kerst een gedeelte in huis om te bouwen tot een mooie (miniatuur) kerststal.

Slenteren door de oude straten van Napels tijdens de kerstweken geeft je het ultieme kerstgevoel. Volg de twee ‘decumani’, de grote en de kleine, om in de caleidoscoop van geluiden, kleuren en stemmen te komen.

Het straten systeem heeft structuur dambord gevormd door 3 belangrijke wegen van oost naar west, de zogeheten decumani: Decumanus superior, decumanus maior en decumanus inferior. Deze worden doorsneden door een reeks van verbindingswegen tussen noord en zuid, de cardines. Het antieke centrum van Napels is bijzonder ten opzichte van de andere Italiaanse steden en dat is omdat zijn straten systeem dateert van voor de Grieks-Romeinse tijd.

Het eenvoudigst is het om er met de metro te komen en te stoppen bij halte 1, bij Piazza Dante. Vervolgens richting Port’Alba, vanaf daar steek je Via San Sebastiano over en dan bereik je Via Benedetto Croce (ook wel Spaccanapoli genoemd). Op de hoogte van de kerk Santa Chiara loop je in de tegenovergestelde richting tot je bij Piazza del Gesù bent gearriveerd.

Het is moeilijk te beschrijven met woorden of foto’s de veelheid aan kleurrijke winkels en kraampjes, waar je overdonderd wordt door de grote verscheidenheid van het aanbod. Hier vindt u werkelijk alles voor uw kerststal, in alle maten en prijzen. Naast de echte kunst, vruchten van het werk van gezinnen die deze ambachten sinds generaties uitoefenen, bestaat er ook de echte kitsch die duiden op de ironie en fantasie van Napels. Het beeldje, de karikatuur van Vips of politici is nu uitgegroeid tot een van de klassiekers op deze markt. Sommige ambachtslieden hebben zich hierin gespecialiseerd, de karikatuur hangt vaak samen met een gebeurtenis die hun bekend maakte. Enkele voorbeelden zijn Maradona met zijn bal in zijn gouden jaren in Napels of de rechter Di Pietro, die een schare politici heeft veroordeeld tot het plegen van corruptie. Dit jaar schijnt Berlusconi weer een geliefd karikatuur te zijn samen met een van zijn jonge minnaressen.

Leuk voor groot en klein, alles is aanwezig voor een kerststal te maken. Je kan deze ook kant en klaar kopen en aanvullen met figuurtjes. Een eenvoudig figuurtje vind je voor de prijs van zo’n 35/40 euro en dit kan oplopen tot 1000 euro, voor de meest gedetailleerde ambachtelijk gemaakte figuren!

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *