Evenementen Zuid-Italië

Italiaanse feestdagen en tradities

erg heet in tutta Italia!
erg heet in tutta Italia!

De Italianen zijn een levensgenietend volk. Dit zie je terug in veel aspecten van het dagelijks leven, zoals hun liefde voor heerlijk eten en prachtige wijnen, mode, muziek en kunst. Italië is ook een land van tradities. Beide aspecten komen tot uiting in de vele traditionele feestdagen die Italië rijk is. Naast de voornaamste religieuze feestdagen die overal ter wereld gevierd worden, kent men in Italië bovendien een reeks minder bekende nationale en regionale feestdagen.

Één daarvan is de feestdag die bekend staat als Epifania, bij ons beter bekend als Drie Koningen. Epifania wordt op 6 januari gevierd en markeert daarmee, net als in Nederland en veel andere Europese landen, het eind van de kerstperiode. Echter, Epifania verschilt in een aantal opzichten van Drie Koningen zoals het in Noord Europa gevierd wordt. In tegenstelling tot in Nederland is het een vrije dag waarop de hele familie gewoonlijk de dag samen doorbrengt. En waar het in Nederland gebruikelijk is om op 25 December cadeautjes uit te wisselen, is in Italië 6 januari de dag waarop kinderen hun kerstgeschenken in ontvangst mogen nemen. Volgens de traditie worden deze gebracht door La Befana, een goedhartige heksachtige oude vrouw wiens naam letterlijk ‘gever van cadeaus’ betekent. Kinderen die zich niet goed hebben gedragen tijdens het voorgaande jaar, krijgen in plaats van een cadeautje een stukje kool.

Verder kent Italië nog een aantal opmerkelijke tradities rondom de kerstperiode. Een interessant gebruik is het verbranden van de ceppo, een houten blok dat men tracht brandend te houden tot aan nieuwjaarsdag. Ook wordt er in elk huis een eigen kerststalletje neergezet, presepi genaamd. Deze vaak uiterst gedetailleerde en uitbundig versierde kerstallen zie je bovendien in kerken, winkeletalages, en levensgroot uitgestald op het dorpsplein. Kerst is vooral een tijd om met familie door te brengen, en is (nog) niet zo gecommercialiseerd als in veel andere Westerse landen het geval is. Gezamenlijk eten is dan ook erg belangrijk. In Zuid-Italië wordt er op kerstavond traditioneel een uitgebreide maaltijd met zeven verschillende visgangen geserveerd. Al worden er tegenwoordig net als in Nederland steeds vaker cadeaus gegeven, is het veel minder gebruikelijk om elkaar kerstkaarten te sturen.

Op 15 augustus wordt er in heel Italië Ferragosto gevierd, oftewel de Hemelvaart van de heilige maagd Maria. Hoewel dit vroeger een sterk religieuze feestdag was, wordt er tegenwoordig voornamelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om te genieten van een vrije dag tijdens de warmste tijd van het jaar. In elk dorp of stad wordt er een processie gehouden waarin de maagd Maria centraal staat, gevolgd door een feestelijke maaltijd, in kleinere dorpen vaak in de vorm van een buffet in het midden van de piazza. Vooral langs de kust worden er ‘s avonds uitbundige strandfeesten georganiseerd waar er tot laat in de avond gedanst wordt, met om middernacht een vuurwerk spektakel.

Een volgende feestdag die je niet mag missen is Carnevale. Net als het Nederlandse Carnaval staat op deze dag de gekheid en zotheid centraal, maar in Italië pakt men dit over het algemeen nog grootster aan dan in het zuiden van Nederland, met fantasierijke cartapesta, of papier-maché figuren, en vooral in Sicilië rijkelijk met bloemen versierde huizen. Aangezien Carnevale vooraf gaat aan de 40 dagen durende vastentijd tot Pasen, staat ook deze dag in het teken van eten. Grootse maaltijden worden bereid, waarbij volgens traditie salsiccia, oftewel verse worst, wordt geserveerd, die op verschillende manieren wordt bereid.

Italiaanse feestdagen zijn altijd erg bijzondere aangelegenheden, waarbij je nog meer dan in het dagelijks leven de warmte van de Italiaanse cultuur, en het familiegevoel dat zo’n belangrijke rol speelt, kunt ervaren. Het is dan ook zeer aan te raden om tijdens een van deze feestdagen naar Italië af te reizen om alle tradities in je op te nemen.

 

 

 

 

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *