Apulië,  regionale gerechten en produkten

Panzerotti Pugliesi

De panzerotti worden vaak verward met de calzoni, maar in Brindisi zijn ze er duidelijk over: de panzerotti zijn namelijk gefrituurd terwijl de calzoni in de oven worden bereid. Hoe dan ook wordt er voor beide dezelfde pasta/ deeg gebruikt, namelijk die van voor de pizza. Het is van oorsprong een gerecht uit Apulië, maar is in heel Zuid-Italië te verkrijgen. Een van de eerste dingen die wij gingen doen zodra we in Calabrië waren aangekomen, was panzerotti eten. Als ze net uit de frituurpan kwamen dan was het echt genieten. Wel opletten voor de gloeiend hete tomatensaus. Ondanks het als een voorgerechtje of als tussendoortje gegeten wordt, is het een zeer vullende ‘snack’, en heb je de uren daarna beslist geen honger meer.

De panzerotto is een geheel vegetarisch voorgerecht of bijgerecht en is vrijwel in elk dorp of stad te verkrijgen. De basisvulling is die van de tomatensaus en mozzarella, vaak nog met een olijf erbij. Maar je mag natuurlijk je fantasie gebruiken en bijvoorbeeld ansjovis, tonijn of kappertjes erin doen. De tomatensaus eerst met ui, oregano en zout voorbereiden.

De ingrediënten voor 10 panzerotti zijn:

Voor het deeg:

350 gram meel

15 gram verse biergist

1 lepel suiker

2 lepeltjes zout

1 lepel olijfolie

200 ml lauw water

Voor de vulling:

verse tomatensaus

2 of 3 mozzarella’s

of naar wens:

olijven

tonijn

Als het deeg klaar is, laat je deze op een warme plaats zo’n anderhalf uur rijzen. Vervolgens uitrollen tot een halve centimeter dikte. Je neemt een diameter van 16/ 17 cm en doet hier niet teveel vulling op. Goed sluiten, eventueel met een vork goed aandrukken. Dan in olie frituren tot ze goudbruin zijn, en genieten maar!

 

 

 

11 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *