Apulië,  regionale gerechten en produkten

Panzerotti Pugliesi

De panzerotti worden vaak verward met de calzoni, maar in Brindisi zijn ze er duidelijk over: de panzerotti zijn namelijk gefrituurd terwijl de calzoni in de oven worden bereid. Hoe dan ook wordt er voor beide dezelfde pasta/ deeg gebruikt, namelijk die van voor de pizza. Het is van oorsprong een gerecht uit Apulië, maar is in heel Zuid-Italië te verkrijgen. Een van de eerste dingen die wij gingen doen zodra we in Calabrië waren aangekomen, was panzerotti eten. Als ze net uit de frituurpan kwamen dan was het echt genieten. Wel opletten voor de gloeiend hete tomatensaus. Ondanks het als een voorgerechtje of als tussendoortje gegeten wordt, is het een zeer vullende ‘snack’, en heb je de uren daarna beslist geen honger meer.

De panzerotto is een geheel vegetarisch voorgerecht of bijgerecht en is vrijwel in elk dorp of stad te verkrijgen. De basisvulling is die van de tomatensaus en mozzarella, vaak nog met een olijf erbij. Maar je mag natuurlijk je fantasie gebruiken en bijvoorbeeld ansjovis, tonijn of kappertjes erin doen. De tomatensaus eerst met ui, oregano en zout voorbereiden.

De ingrediënten voor 10 panzerotti zijn:

Voor het deeg:

350 gram meel

15 gram verse biergist

1 lepel suiker

2 lepeltjes zout

1 lepel olijfolie

200 ml lauw water

Voor de vulling:

verse tomatensaus

2 of 3 mozzarella’s

of naar wens:

olijven

tonijn

Als het deeg klaar is, laat je deze op een warme plaats zo’n anderhalf uur rijzen. Vervolgens uitrollen tot een halve centimeter dikte. Je neemt een diameter van 16/ 17 cm en doet hier niet teveel vulling op. Goed sluiten, eventueel met een vork goed aandrukken. Dan in olie frituren tot ze goudbruin zijn, en genieten maar!

 

 

 

Het zuiden van Italië roept nog altijd de associatie op met maffia en armoede. Dit beeld wil ik graag genuanceerder zien. Zuid-Italië is een schitterend gebied met prachtige natuur, kunst en cultuur. Ik houd me bezig met de 5 meest zuidelijke provincies, Campanië, Molise, Apulië, Basilicata en Calabrië en de eilanden. Op mijn 17e ging ik voor het eerst naar Zuid-Italië. Het was liefde op het eerste gezicht net zoals dit een jaar later gebeurde toen ik mijn echtgenoot leerde kennen in Calabrië. Ontelbare keren ben ik in het Zuiden geweest en ik heb een tijd bij mijn schoonouders ingewoond. De artikelen die ik schrijf gaan over de cultuurverschillen die mij zijn opgevallen, op een ietwat ironische wijze beschreven.

11 Reacties

 • Sandrina

  Gewoon een bakker inlopen, die verkopen het meestal wel als je er naar vraagt, of de groothandels zoals de Sligro/ Hanos die hebben het zeker, hooguit iets teveel als het voor prive gebruik is.

 • Massimo

  Dag Sandrina,

  Leuk dat je een reactie mailt!

  Afgelopen weekend de Panzarotti gemaakt. Zelf vond ik het deeg, na frituren, niet luchtig.
  Hierop mijn nichtje geraadpleegd en zij vertelde mij dat het mogelijk toch aan het meel zou liggen.
  Zij gaf aan dat ik het type ” Di grano Tenero 00″ moest gebruiken.
  Ik heb alleen geen idee waar ik dat kan kopen. Jij misschien?

  Mogelijk dat hierdoor de panzarotti beter wordt!

  Groet Massimo Bellucci

 • Sandrina

  Ik ga dit recept binnenkort eens in de zaak (Piazza Italia) uitproberen, hartelijk dank ervoor!

 • Massimo

  Het recept van mijn nichtje uit Puglia.

  500 bloem (00)
  Gist (Blokje of 7 gr poeder)
  Suiker 1 theelepel
  Zout 1 lepel
  Olijfolie 1 lepel
  125 ml warm water
  125 ml warme melk

  Daarna 2 uur laten rijzen.

 • Sandrina

  Hallo Letizia, ik heb de panzerotti afgelopen week nog gemaakt en ze waren nog goed gelukt ook, mijn dochters kregen spontaan last van heimwee toen ze er een hap van namen!

 • Letizia

  Oh heerlijk hè! Toen ik nog in Gallarate woonde, had ik een siciliaanse pasticceria om de hoek waar ik vaak een heerlijke panzerotto haalde voor de lunch! Leuk dat je het recept hebt geplaatst 🙂 Saluti, letizia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *